Mainos

Pakkotyökorvauksia ei juurikaan Suomeen

Natsi-Saksan aikaisten pakkotyökorvausvaatimusten käsittely on yhä kesken. Toistaiseksi vasta kaksi suomalaista tai Suomessa asuvaa on saanut korvauksia.

-Valitettavasti näyttää siltä, että suurin osa suomalaisista hakijoista ei kuulu korvauksen piiriin, kertoo Eevi Martikainen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Suomen konttorista.

Korvausvaatimusten suuri määrä yllätti IOM:n; maailmalta hakemuksia tuli yli 320 000. Yhteensä 1430 suomalaista haki korvauksia natsi-Saksan hallinnon aikana tekemästään pakkotyöstä.

Suomen konttorissa korvausvaatimusten käsittely on päättynyt. Kaikki hakemukset on lähetetty eteenpäin järjestön pääkonttoriin Geneveen, jossa korvauksista päätetään. Korvausvaatimusten käsittely on hidasta, sillä monissa hakemuksissa oli puutteellisia tietoja. IOM:n mukaan kaikki korvausvaatimukset saadaan käsiteltyä vuoden loppuun mennessä.

Korvausten hakuaika päättyi viime vuoden lopussa. Valtaosa suomalaisista hakijoista oli inkeriläisiä paluumuuttajia, mutta joukossa oli myös muutamia kymmeniä suomalaisia merimiehiä. Mahdollisuus hakea korvauksia perustuu Saksassa voimaan tulleeseen pakkotyölakiin.

Saksalainen Muisto, vastuu ja tulevaisuus -säätiö on varannut eri puolilla maailmaa asuville natsi-Saksan uhreille maksettavaksi yli viisi miljoonaa euroa. Suurimman yksittäisen korvaussumman eli noin 7700 euroa voivat saada keskitysleireillä työskennelleet. Virastoissa, yksityisissä yrityksissä ja maatiloilla työskennelleille on varattu pienempiä summia. Yksittäisen ihmisen saamat korvaussummat ja -syyt ovat luottamuksellisia. Hakijat ovat allekirjoittaneet lupauksen, etteivät he enää esitä uusia korvausvaatimuksia Saksalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.