Pakkasten kiristyessä sähkölaskut paukkuvat: Helpoin tapa pienentää laskua on viilentää lämpötilaa kotona – jo yhden asteen pudottamisella 5 prosentin säästö!

Pakkanen paukkuu - ja niin tekee sähkön hintakin: Mistä jyrkkä nousu johtuu? 7:29
Huomenta Suomessa keskusteltiin pakkasen vaikutusta sähkölaskuihin.

Sähkön hinnoissa oli viime vuonna jyrkkä kasvu ja sähkölaskun kokonaissumma nousi yli kymmenen prosenttia Suomessa. Varsinkin pakkaspäivinä sähkön kulutus nousee, mikä voi välittömästi näkyä kotitalouksien sähkölaskuissa.

Energiaviraston johtajan Antti Paanasen mukaan pakkaspäivinä sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa naapurimaiden tapahtumat, eli onko edullisempaa tuottaa sähkö kotimaassa vai tuoda se muualta. 

Jokainen voi omilla tavoillaan vaikuttaa myös sähkölaskun hinnan määrään. Jo yhden celsiusasteen laskeminen vähentää sähkölaskun lämmityksen osuutta viidellä prosentilla.

Myös sähkösopimuksen kilpailutus vaikuttaa laskun suuruuteen.

Hinnat tällä hetkellä nousussa

Energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan yleisesti kuluttajahintoihin vaikuttavat useiden tekijöiden summa. Hinta vaihtelee muun muassa vesivarantotilanteen, päästöoikeuksien hintojen, talouden kasvun ja naapurimaiden mukaan. 

Viime vuonna sähkön ja sähkönsiirron hinnat lähtivät jyrkkään nousuun. Kokonaishinta on kuitenkin vaihdellut huomattavasti myös aiempina vuosina.  

Lue myös:

    Uusimmat