Pakistan tukehtuu muovipusseihin

Muovipusseista on tullut monen kehitysmaan suurkaupungeissa todellinen vitsaus. Muovipusseja lojuu kaikkialla ja muovi tukkii myös harvalukuiset viemärit. YK:n kehitysohjelma UNDP ja japanilaiset rahoittajat ovat tarttuneet ongelmaan Rawalpindin miljoonakaupungissa Pakistanissa.

Muutto kaupunkiin on köyhän ihmisen ratkaisu "kehitysongelmaan". Kymmenen viime vuoden aikana muuttoliike on ollut voimakasta, ja sen seurauksena monet kunnalliset palvelut, kuten jätehuolto, ovat useissa kaupungeissa romahtaneet täysin.

Rawalpindissä - Pakistanin entisessä pääkaupungissa - kiinteistä jätteistä jää keräämättä 60 prosenttia. Laitakaupungin hökkelikylissä ja radanvarren slummeissa, joissa ihmisillä ei ole suojanaan edes hökkeliä vaan pelkkiä puukepeillä tuettuja riepuja, jätehuolto on yhtä vieras asia kuin ravintola-ateria.

Myös valtaosa ulosteista jää kaduille ja kujille. Kun sataa, törky valtaa kadut ja löyhkä on sanoin kuvaamaton. Likavesi levittää myös tauteja: peräti 95 prosenttia sairauksista johtuu epäpuhtaasta vedestä. Lapset leikkivät sotkussa ja putoavat avoviemäreissä kelluvaan saastaan.

"Viranomaisten asia"

Törky jää kaduille, koska ihmiset ovat sitä mieltä, että jätehuolto on viranomaisten asia. Viranomaisilla ei ole kuitenkaan varaa palkata riittävästi henkilöstöä tai hankkia tarpeeksi ajoneuvoja ja jäteastioita.

Aiemmin jätteitä ja jätöksiä kuljetettiin suoraan pelloille maatumaan. Nyt köyhät kaupunkilaiset pakkaavat jätteet tiukasti muovipussiin ja heittävät pussit minne sattuu; sisältö ei maadu kuten ei myöskään pussi. Ja pussejahan riittää: sadattuhannet ihmiset saavat niiden valmistamisesta elantonsa.

YK:n tukemat kansalaisjärjestöt yrittävät saada kaupunkilaiset lajittelemaan jätteensä ja viemään ne jätteidenkeruupisteisiin, mistä ne toimitetaan edelleen kierrätettäviksi tai kaatopaikalle. Avaimena on naisten aktivoiminen.

Kaksivuotisen SWEEP (suom. lakaista, puhdistaa) -projektin aikana koulutetaan jätehuoltohenkilöstöä sekä kannustetaan ihmisiä lajittelemaan jätteet, toimittamaan ne jäteastioihin ja puhdistamaan kadut ja kujat säännöllisesti. Hankkeen kokonaisbudjetti on 350000 dollaria (1,8 mmk) ja sen piirissä on 800000 asukasta.

Nopea väestönkasvu vaikeuttaa ongelmaa

Äskettäin New Yorkissa pidetyssä kehitysmaiden ongelmia käsittelevässä kokouksessa todettiin, että jätteet ovat kehitysmaiden suurin ongelma heti työttömyyden jälkeen.

Nopeasti kasvavat jätevuoret ovat erityisen suuri haaste Pakistanille, sillä väestö lisääntyy yli 3 prosenttia vuodessa. Vuoteen 2020 mennessä asukkaita arvioidaan olevan nykyisen 140 miljoonan asemesta peräti 250 miljoonaa.

YK:n kehitysohjelma UNDP pyrkii löytämään jäteongelmaan kestävän ratkaisun: se haluaa tehdä työtä ihmisten kanssa eikä järjestää jätehuoltoa näiden puolesta. UNDP:n yhteistyökumppanina on Rawalpindissä mm. Mohib-e-Watan -järjestö, jonka perusti kahdeksan vuotta sitten joukko naisia ja miehiä, jotka halusivat kohentaa omaa elinympäristöään. Järjestö on luonut lähes 200 talouden verkoston, jonka jäsenet maksavat jätehuollosta 10 rupiaa (noin 1,5 mk) kuussa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat