Mainos

Pakistan ja Intia juhlivat 60-vuotista itsenäisyyttään

Presidentti Pervez Musharraf sanoo Pakistanin taistelevan terrorismia vastaan itsensä, ei Yhdysvaltojen takia. Intiassa puolestaan kireät turvatoimet ovat varjostaneet itsenäisyyden 60-vuotispäivän aattoa.

Pakistanin raja-alueita tukikohtinaan käyttävät Al-Qaida ja muut sotilasryhmittymät ovat Pakistanille turvallisuusriski. Presidentti Pervez Musharrafin mukaan Pakistanin on aika ryhtyä toimiin ongelman ratkaisemiseksi.

(14.08)

Itsenäisyyspäivän puheessaan presidentti Musharraf sanoo, että "nyt on korkea aika, että koko maa nousee heitä vastaan." Presidentti viittasi puheessaan Talebanin ja Al-Qaidan verkostoihin maan luoteisosassa Afganistanin rajalla.

-Me emme nouse terroristeja vastaan Amerikan takia, vaan itsemme takia. Näen kaiken Pakistanin näkökulmasta, ja jos se sattuu sopimaan Amerikalle, niin ok, kertoo presidentti tiedotusvälineille.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf

Musharraf on suuttunut väitteistä, että hän ei tekisi tarpeeksi kitkeäkseen terrorismin pois maasta. Presidentti kehottaa kansalaisia äänestämään vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa järjestettävissä vaaleissa. Hänen mukaansa vaalit tulevat olemaan vapaat ja rehelliset.

Pakistan itsenäistyi Britannian siirtomaavallan alta vuonna 1947. Itsenäistyminen oli yksi 1900-luvun kiivaimpia. Neuvotteluiden jälkeen päätettiin perustaa kaksi itsenäistä, uskonnoltaan erilaista valtiota. Brittiläinen Intia jaettiin hindujen Intiaan ja muslimien Pakistaniin. Jaon yhteydessä Pakistaniin siirtyi kahdeksan miljoonaa muslimia Intiasta ja sadattuhannet saivat surmansa uskonnollisissa levottomuuksissa.

Al-Qaida varoitti iskuista Intian kansallispäivän aattona

Intian lippu

Kireät turvatoimet ovat puolestaan varjostaneet Intian itsenäisyyden 60-vuotispäivän aattoa. Yksistään pääkaupungissa Delhissä noin 70 000 poliisia ja puolisotilaallisten joukkojen jäsentä on valvonut keskeisiä hallintorakennuksia, diplomaattikortteleita ja liikenteen solmukohtia.

Joukot määrättiin hälytysvalmiuteen sen jälkeen, kun terroristiverkosto al-Qaida ja Kashmirin separatistijärjestöt olivat uhanneet iskuilla maan kansallispäivän aattona. Turvatoimia on kiristetty myös monissa muissa kaupungeissa, kuten Bangaloressa ja Mumbaissa sekä Intian koillisosan levottomilla alueilla.

Viranomaiset ovat tehneet ympäri maata tarkastuksia juniin, rautatieasemille sekä lentokentille. Poliisi korostaa, että vaikka tiedossa ei ole mitään yksittäistä iskusuunnitelmaa, kaikki varoitukset otetaan vakavasti.

(MTV3-BBC-REUTERS-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.