Päivystyksen näkökulma: Kotihoidosta lähetetään sairaalaan liian hyväkuntoisia potilaita

Helsingin kaupungin Haartmanin päivystyksen ylilääkäri Laura Pikkarainen sanoo ymmärtävänsä vanhusten kotihoidon tukalan tilanteen.

– Päivystyksen näkökulmasta tarkasteltuna kotihoidosta lähetetään liian hyväkuntoisia potilaita meille. Me päivystyksessä peilaamme vanhusten tilannetta muihin meillä oleviin potilaisiin. Tarkastelemme yksistään lääketieteellistä puolta.

– Kotihoito tuntee vanhukset yksilöinä ja näkee päivittäin heidän kuntonsa muutokset.  Vanhukset tulevat tavallisesti meidän sisätautiosastolle, jossa keskimääräinen hoitoaika on kuusi tuntia.

Pikkaraisen mukaan vanhuksille tehdään usein erilaisia laboratorio- ja röngtentutkimuksia. 

– Minä olen sitä mieltä, että vanhuksia ei pitäisi kotiuttaa keskellä yötä. Ajattelen, että kello 21 alkaa olla jo liian myöhä. Silloin olisi parempi kotiuttaa aamulla.

Helsingin kaupungin Haartmanin sairaalassa kotiutushoitaja lähettää arkisin 8-16  vanhukset kotiin päivystyksestä.

Sairaalalla on yhteinen tietokanta kotihoidon kanssa, jota kautta tieto pysyy ajan tasalla. Sairaala ilmoittaa kotiutuksesta kotihoitoon puhelimitse.

Helsingissä päivystyksessä on asiakkaita päivässä kaikkiaan 210. Täyttöaste voi vaihdella jopa 300%. Vuodeosasto on aina täynnä.

Rajapinta ongelmien vuoksi - vanhukset saavat lääkkeet ja ruokaa mukaan

Ylilääkäri Pikkaraisen mukaan Helsingissä on juuri tarkennettu ohjeistusta, koska siinä on ilmennyt rajapintaongelmia.

– Annamme nyt vanhuksille uudet lääkkeet mukaan, koska kotihoito ei niitä välttämättä ehdi tai pysty hankkimaan. Vanhuksilla ei välttämättä ole kotonaan ruokaa, joten nyt annamme mukaan pakastesosekeiton, leivän, margariinin ja jogurtin. 

– Useimmilla vanhuksilla iso ongelma on yksinäisyys. Isolla osalla ei ole omaisia. Huonokuntoinen kävelykyvytön sängyssä makaava vanhus voi muuttua päivystyksessä joka paikkaan käveleväksi ja iloisesti juttelevaksi. Muutos on hurja. Kotiin palatessaan vanhus jää taas hiljaa sänkyyn makaamaan eikä suostu sieltä nousemaan.

Pikkaraisen mukaan vanhus otetaan viikon mittaiselle arviointijaksolle, jos päivystyskäyntejä on jatkuvasti.

Lue myös:

    Uusimmat