Päivi Räsänen ymmärtää abortin tehneitä, mutta ei hyväksy aborttia raiskatuillekaan: "Suomessa ei synny ei-toivottuja lapsia"

Kansanedustaja, lääkäri Päivi Räsänen (kd.) ihmettelee sitä, miksi Suomessa terveydenhuollon henkilökunta ei saa kieltäytyä abortin tekemisestä, esimerkiksi vakaumuksen tai uskonnon perusteella.

Video: Räsänen kertoo, millaisissa tilanteissa hän sallisi raskauden keskeytyksen eli abortin

– Lähes kaikissa muissa läntisissä maissa terveydenhoitohenkilökunnalla on oikeus kieltäytyä raskauden keskeytyksestä vakaumukseensa vedoten, Päivi Räsänen sanoo MTV:n Peter Nyman -ohjelmassa.

Räsänen on Peter Nymanin vieraana MTV3-kanavalla kello 22.35.

Räsänen sanoo kannattavansa laajaa uskonnon ja omantunnon vapautta, mutta katsoo niiden toteutumisen aborttikysymyksessä olevan mahdotonta.

– Oleellinen kysymys tässä on se, missä vaiheessa me alamme kunnioittaa ihmisarvoa ja ajatellaan, että ihmisellä on oikeus elämään. Siihen pitäisi saada älyllinen vastaus.

Ihminen on ihminen jo ennen syntymää

Räsänen itse katsoo, että ihmisen elämä alkaa hedelmöittymisestä.

– Kyllä se on se hedelmöityshetki, jossa ihminen biologisesti syntyy. On aika epä-älyllistä ajatella, että ihmisestä tulisi ihminen hänen tunkeutuessaan synnytyskanavan läpi. 

Aborttia Räsänen luonnehtii ihmisoikeusrikkomukseksi, eikä hän hyväksy sitä naiselle edes raiskaustilanteissa. Hänen mielestään ihmisellä on kaikissa tilanteissa oikeus elämään.

– Ikävissä raiskaustilanteissa adoptio on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä meillä on paljon koteja, joihin lasta toivotaan. Suomessa ei synny ei-toivottuja lapsia, Räsänen huomauttaa.

Räsänen ei kuitenkaan halua tuomita aborttiin päätyneitä ihmisiä.

– Ymmärrän hyvin niitä vaikeita tilanteita, joita olen itsekin läheltä katsonut. Toivon, että ihmiset pääsisivät siihen tilanteeseen, että he pystyisivät myös antamaan itselleen anteeksi. Sen takia ajattelen, että tätä asiaa on hyvä käsitellä.

Räsänen on hiljattain kirjoittanut abortinvastaisen kirjan. Hän kirjoitti aiheesta, koska koki sen ajankohtaiseksi. Syksyn aikana eduskunnassa ja mediassa on käyty paljon keskustelua raskauden keskeyttämisestä. Suomessa abortteja tehdään noin 10 000 vuosittain. 

Lue myös:

    Uusimmat