Päivi Nerg seurasi aitiopaikalta, kun turvapaikanhakijoita tulvi Suomeen syksyllä 2015 – sitten eteen tuli seksuaalirikosten vyyhti: "Minusta on hienoa, että uskomme ihmisyyteen"

Studio-ohjelman yhdeksännessä jaksossa keskusteltiin rasismista. Ohjelman vieraina nähtiin entinen kansanedustaja Jani Toivola, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg seurasi aitiopaikalta, kun Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015. Pian hän kohtasi suomalaisten auttamisenhalun ja vihan uuden tilanteen edessä, kun Suomea riepotteli järkyttävä seksuaalirikosten vyyhti.

Vaikka kyseessä on erittäin vakavia tapauksia, niin Nerg painottaa, että jokainen niistä tulee nähdä yksittäisinä. Yleistäminen ei auta asioiden käsittelyssä.

– Meitä virkamiehiä on opetettu siihen, ettemme saisi sanoa sanaa ulkomaalaistaustainen. Olennaista on se, että yksilö on käyttäytynyt rikollisesti ja käyttänyt naisia hyväkseen.

Ei naiivia toimintaa

Nerg ei näe vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tulvaa Suomen näkökulmasta naiivina.

– Minusta on hienoa, että uskomme ihmisiin ja ihmisyyteen.

Kun seksuaalirikoksia ilmeni, olisi Nergin mielestä niihin pitänyt suhtautua yksilöllisesti.

– Sitä faktaa osa väestöstä ei hyväksynyt ollenkaan. Se pieni osa toisen mielestä leimasi koko joukon. Emme osanneet nähdä totuutta tosiasioiden kautta ja nähdä tilannetta laaja-alaisesti.

"Siinä joukossa on ihmisiä, jotka tulevat tekemään rikoksia"

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi on nähnyt työnsä puolesta monia erilaisia kulttuureja.

– Vuonna 2015 meille tuli ihmisiä, joista voitiin selvästi olettaa, että he tarvitsevat apua. Suomalaiset auttoivat heitä.

Löövi kuitenkin painotti, että suureen massaan lukeutui monenmoista kulkijaa.

– Kun tulee 30 000 ihmistä, niin kyllä siinä on kaikennäköistä sukankuluttajaa mukana. Se tarkoittaa sitä, että siinä joukossa on ihmisiä, jotka tulevat tekemään rikoksia.

Löövin mielestä rikoksia tehneiden henkilöiden vuoksi ei pidä kuitenkaan tuomita kaikkia turvapaikanhakijoita.

– Jos kotipaikkakunnallani asuu 20 000 ihmistä ja joku tekee siellä rikoksen, niin se ei tarkoita, että kaikki kaupungin ihmiset ovat rikollisia. Ei se niin voi mennä.

Lue myös:

    Uusimmat