Päiväkoti suljettiin epähygieenisten tilojen ja tuholaisten vuoksi – hiirien ulostetta keittiössä, kädet pestiin vaipanvaihtopisteellä

Salolainen Hajalan päiväkoti suljettiin vuonna 2017 pahojen hygieniaongelmien vuoksi. Asia käy ilmi Lounais-Suomen aluehallintaviraston päiväämästä päätöksestä, jonka MTV Uutiset pyysi luettavaksi.

Vuonna 2017 aluehallintavirasto suoritti tarkastuksen päiväkotiin. Se sijaitsi vuodelta 1906 olevassa koulukiinteistössä. Päiväkodin lisäksi rakennuksen toisessa päässä toimi koulu.

Aluehallintavirastolla ei ollut asiakirjoja päiväkodin perustamisajalta. Ristiriitaista on, oliko päiväkodin käyttöä hyväksytty ennen toiminnan alkua.

Päätöksessä kerrotaan, että varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen. Jos näissä havaitaan puutteita, toiminta voidaan keskeyttää.

Pienet tilat ja hygieniaongelmia

Aluehallintavirasto suoritti tarkastuksen päiväkotiin, jolloin paikalla oli 16 lasta ja 4 henkilökunnan jäsentä.

Terveystarkastaja totesi tilan olevan liian pieni 16 lapselle, ja että tilat riittäisivät vain 11 lapselle. Lasten käytössä oli vain yksi WC, kun niitä tulisi olla yksi jokaista alkavaa kymmentä lasta kohden.

Tiloissa ei ollut suihkua ja pienten lasten vaipanvaihtopiste oli sijoitettu eteiseen. Lasten kädet ja lelut pestiin samassa altaassa, jossa myös vaipanvaihdossa olleet lapset pestiin. Allas sijaitsi eteisessä, joten paikalla olleet lapset saattoivat helposti saada roiskeita likaisesta vedestä. Tämä oli viraston raportin mukaan suuri hygieniariski.

– Tilojen ja samojen pesualtaiden käyttö sekä lasten, vaatteiden, että lelujen pesuun on voinut aiheuttaa hygieniariskin, ellei lasten toimintatiloissa olevaa pesuallasta puhdisteta huolellisesti eri käyttökertojen välillä, aluehallintoviraston päätöksessä luki.

Rottia ja hiiriä

Hygieniaongelman lisäksi päiväkodissa oli myös tuholaisongelma. Tiloissa havaittiin sekä rottia että hiiriä. Hiiriä havaittiin muun muassa keittiössä, jossa niiden ulostetta oli voinut joutua elintarvikkeisiin. Kyseessä oli pieni yhteistoimintatila, jossa taudit leviävät helposti.

Lattialle asetettiin hiirenloukkuja, jotka ovat turvallisuusriski lapsille. Lapsille on myös luontaista laittaa lattialta löytyviä esineitä suuhun.

Lopuksi terveystarkastaja totesi lausunnossaan, että päiväkodin ilmanvaihto ei vastaa terveydensuojelulain mukaisia vaatimuksia.

Päätöksessä oli myös maininta yksityisyyden suojasta. Lapset leikkivät samassa tilassa, jossa henkilökunta saattoi keskustella huoltajien kanssa. Näin lapset saattoivat kuulla toisten lasten vanhempien kertomuksia.

– Tilat eivät sovellu varhaiskasvatuksen käyttöön kokonsa, ilmanvaihdon puutteiden, pesutilojen sekä tuhoeläinten aiheuttamien hygienia- ja turvallisuusongelmien sekä yksityisyyden suojaa koskevien puutteiden vuoksi.

Päiväkoti suljettiin vuonna 2017, mutta on sittemmin avattu uudelleen. Ylen mukaan päiväkoti avattiin vuoden 2018 lopussa uudelleen mittavan remontin jälkeen.

Asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja