Päiväkoti suljettiin äkillisesti – vanhemmat pöyristyivät viranomaisten ratkaisusta: "Ongelmia on liioiteltu, tämä on isku vyön alle"

Hajalan päiväkodin sulkeminen Salossa on herättänyt ihmetystä paikallisten keskuudessa. Päiväkoti suljettiin äkillisesti aluehallintoviraston tiistaina tekemän tarkastuskäynnin jälkeen. Viraston mukaan rakennuksessa ilmeni vakavia ongelmia.

Päiväkodissa on viraston mukaan ollut muun muassa hiiriä, ja hiirenpapanoita oli löydetty jopa keittiötiloista. Ongelmana pidettiin myös sitä, että lasten leikkitilassa oli vaihdettu vaippoja.

Rakennuksessa oli havaittu myös tunkkaista hajua ja sisäilmaongelmia.

Paikalliset vanhemmat ovat tyrmistyneitä päiväkodin sulkemisesta. Pienessä kylässä koulun vieressä sijainnutta päiväkotia on pidetty kodinomaisena ja läheisenä paikkana, jonka sulkeminen on menetys koko kyläyhteisölle.

Lausunnot hiiriongelmista ihmetyttävät

Elina Lindbergille päiväkodin lakkauttaminen oli kova paikka. Hän muutti miehensä ja yksi- ja neljävuotiaiden lastensa kanssa Salon Hajalaan elokuussa. Pieni kyläkoulu ja päiväkoti olivat ratkaisevassa asemassa muuttopäätöstä tehtäessä.

– Olimme todella tyytyväisiä tähän kodinomaiseen pieneen päiväkotiryhmään. Tuntui, että kaikki lapset olivat siellä kuin yhtä perhettä. On ollut aivan äärimmäisen ihanaa, että nelivuotias tyttöni on vihdoin saanut kavereita, Lindberg sanoo.

Piia-Riina Ihanderin kaikki kolme lasta ovat olleet Hajalan päiväkodissa, ja paikka on tärkeä myös heille. 

Perheen vanhimmat lapset ovat jo siirtyneet samassa pihapiirissä sijaitsevaan kouluun, mutta viisivuotias kuopus joutui tiistaina hyvästelemään tutun päiväkotinsa, kun äkillinen sulkemispäätös tuli.

Sekä Ihander että Lindberg ovat ihmeissään aluehallintoviraston lausunnoista.

Ihanderin käsityksen mukaan hiiriä on ollut korkeintaan rakennuksen kellarissa, mikä ei maaseudulla ole tavatonta. Väite siitä, että hiiriä olisi lasten leikkitilassa, on hänen mielestään uskomaton. Etenkään hiirenloukkuja ei lasten ulottuvilla Ihanderin mukaan ole ollut.

– Olen aika varma, että viisivuotias lapseni olisi kertonut, jos siellä leikkitilassa vilisisi hiiriä tai jos hän olisi nähnyt siellä hiirenloukun. Todellakin ihmettelen, mistä nämä sanat ovat sinne AVI:n tarkastajan suuhun laitettu, että siellä olisi ollut hiirenloukkuja lasten ulottuvilla, Ihander sanoo.

– Tunnemme henkilökunnan ja tiedämme, etteivät he olisi missään nimessä suostuneet sellaiseen. Siellä toimii myös talonmies. Hänkin ymmärtää, ettei lasten saataville laiteta mitään hiirenloukkuja.

Ihander kertoo päiväkodin ruokien tulevan naapurissa sijaitsevan koulun keittiöstä, eikä päiväkodin tiloissa edes valmisteta ruokaa. Hän ihmetteleekin, mistä aluehallintovirasto on saanut käsityksen, että papanoita löytyisi päiväkodin keittiötiloista.

Vaipanvaihtoa leikkitiloissa

Lounais-Suomen aluehallintoviraston kehittämispäällikkö Ulla Peltola totesi aiemmin MTV Uutisille, että myös päiväkodin tilojen puutteellisuus on ollut iso ongelma.

– Yleensä päiväkodissa on toimintatiloja sekä erikseen pesu-, siivous-, keittiö- ja sosiaalitilat. Tässä päiväkodissa tilat oli kuitenkin yhdistelty niin, että yksi leikkitila oli sellainen, että siinä oli samassa vaipanvaihto- ja pesupaikka, Peltola sanoi.

Käytännössä päiväkodissa oli kuitenkin vain yksi vaippaikäinen lapsi, Elina Lindbergin yksivuotias poika.

– Siihen on järjestetty hyvä hoitopöytä vaipanvaihtotilannetta varten. Kuten sanoin, tämä on hyvin kodinomainen yksikkö ja mielestäni se, miten vaipanvaihto on siellä järjestetty, on tosi luonnollista, Lindberg sanoo.

Sisäilmaongelmissa ei kyse homeesta

Etenkin sisäilmaongelmien suuruutta on Ihanderin mukaan liioiteltu. Ensimmäinen tarkastus tehtiin kesällä, jolloin päiväkoti oli suljettu.

– Siellä ei kukaan ollut avaamassa ikkunoita tai laittamassa ilmastointia päälle, joten siellä on saattanut olla tunkkaista hajua. Sen perusteella terveystarkastaja pyysi sinne sisäilmatutkimuksen.

Syksyllä tehdyssä tarkastuksessa havaittiin, että päiväunien aikaan huoneen hiilidioksiditaso nousi.

– Kun ne 16 lasta laitettiin sinne sänkyihin ja ovet kiinni, niin onhan se nyt aika selvää, että ilma huononee, kun kaikki hengittävät sitä samaa ilmaa. Se oli se sisäilmaongelma, joka tässä on raportoitu.

– Siellä ei ole ollut mitään hometta, eikä sieltä ei ole löytynyt yhtäkään itiötä tai mikrobia. Kyseessä on ollut pelkkä hiilidioksiditasojen nousu, Ihander sanoo.

Ihander epäilee, että päiväkodin sulkemispäätöksen takana on pikemminkin se, että Salon kaupunki ei halua ylläpitää pientä päiväkotia, jossa on vain yksi ryhmä.

Lapset siirretty tyhjillään olevaan ryhmään Halikkoon

Vanhempien keskuudessa ihmetystä on herättänyt sekin, että äkillisen sulkemispäätöksen jälkeen kaikille lapsille löytyi heti korvaava hoitopaikka Halikosta.

– Kuin ihmeen kaupalla löytyi yksi täysin tyhjillään oleva ryhmä Halikon aseman lähellä olevasta päiväkodista, johon koko meidän ryhmä saatiin siirrettyä ilman sen kummempia järjestelyjä, Lindberg sanoo.

– Se on ollut siitä asti vapaana, kun terveystarkastaja on lähtenyt selvittämään tätä asiaa.

Uusi päiväkoti sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Hajalan päiväkodista Salon suuntaan.

– Aika monella meistä on työmatkaa toiseen suuntaan Turkuun päin, ja se tietysti tekee monelle hajalalaiselle mutkaa työmatkaan. Ja onhan se myös lapsille pidempi matka kulkea aamuisin.

Ihander korostaa, että kyse on silti muustakin kuin lasten päiväkotimatkan pitenemisestä.

– Täällä on tehty paljon työtä sen eteen, että saisimme paljon lapsiperheitä tänne Saloon ja että saisimme pidettyä yllä tätä elävää kyläyhteisöä. Tämä kyläkoulu ja päiväkoti ovat iso osa sitä, hän sanoo.

– Me olemme myös uskoneet siihen, että Salon kaupungissa nähtäisiin se, että osa Turussa töissä käyvistä haluaisi asua täällä maalla. Tämä oli sillä tavalla isku vyön alle.

Myös seudulle vasta muuttaneelle Lindbergin perheelle päiväkodin lakkautus on iso menetys.

– Me olemme tehneet ison päätöksen, että tänne me nyt asetumme. Me näimme tämän paikan todella potentiaalisena ja hyvänä vaihtoehtona meidän perheelle, ja nyt sitten käy näin. Kyllä tämä pistää hiljaiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja