Mainos

Päivähoitomaksut nousemassa keski- ja hyvätuloisilla – oppositio kritisoi epätasa-arvosta

1:08

Eduskunnassa on keskusteltu iltapäivällä päivähoitomaksujen korottamisesta. Hallituksen esityksen mukaan kunnat saisivat kerättyä uusilla maksuilla 54 miljoonaa euroa lisätuloa vuodessa.  

Esimerkiksi päivähoitomaksujen kuukausittainen enimmäismaksu nousisi yli 60 eurolla. Pienituloisten yksinhuoltajien maksut taas laskisivat.  

Esimerkiksi yhden aikuisen ja yhden lapsen perheessä päivähoitomaksu alenisi 59 eurolla kuukaudessa, jos huoltajan bruttopalkka on 2200 euroa.

Kahden, yhteensä 6600 euroa kuukaudessa tienaavan, aikuisen perheessä kahden lapsen hoitomaksu nousisi yhteensä 122 eurolla kuukaudessa. Uusi maksu olisi 673 euroa.  

Oppositiopuolueet kritisoivat korotuksia epätasa-arvoisiksi ja naisten työntekoa vaikeuttaviksi.

Esimerkiksi Katja Hänninen (vas.) arvosteli esitystä muuten, mutta piti hyvänä nollamaksuluokan säilyttämistä ja pienituloisten yksinhuoltajien maksujen alentamista. Anna Kontula (vas.) puhui kokonaan verorahoitteisten palveluiden puolesta.  

– Niin kauan kuin on tarveharkintaisia järjestelmiä, meillä on kannustinloukkuja, Kontula sanoi.  

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, että lähetekeskustelussa ei ollut paikalla yhtäkään suurimman hallituspuolueen keskustan edustajaa.

Timo Harakka (sd.) sanoi, että hyvätuloisilla maksujen nosto käytännössä nostaa veroprosenttia puolella prosentilla, vaikka valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on toistuvasti sanonut, että kenenkään työn verotus ei kiristy.  

2:03

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.