Painostusväitteet hämmentävät urkintalaista päättävää eduskuntaa

Toistuvat väitteet ulkopuolisesta painostuksesta Lex Nokia -lain valmistelun ympärillä hämmentävät kansanedustajia, jotka valmistautuvat päättämään asiasta.

- Kaikki painostusväitteet on tutkittava perin pohjin, Markus Mustajärvi (vas.) sanoi, kun eduskunta aloitti tiistaina lakiesityksen päätöskäsittelyn.

Oppositiopuolue SDP vetosi viestintäministeri Suvi Lindéniin (kok.), että hallitus vetäisi lakiesityksen vielä pois eduskunnasta ja ottaisi sen uudelleen valmisteluun.

- Laille tarvitaan sen epäselvyyksien vuoksi uusi ja avoin käsittely, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov sanoi.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. Eduskunta äänestää ensin lakiesityksen sisällöstä huomenna. Lopullisesti sen hyväksyminen ratkaistaan ensi viikon keskiviikkona.

Vastaan äänestävät silloin vasemmistopuolueet, perussuomalaiset, mahdollisesti osa kristillisdemokraateista ja vihreistä, mutta se ei riitä kaatamaan lainmuutosta.

Korhonen: Laki ei kenenkään etu

Filatovin mukaan SDP ei vastusta sitä, että yritysten tietoturvallisuutta parannetaan. Lakia on perusteltu sillä, että yrityksillä on tarve suojautua tietovuotoja vastaan.

Samaa tarvetta sähköpostien tarkkailuun ei Filatovin mielestä ole kuitenkaan yliopistoilla, kirjastoilla tai jopa taloyhtiöillä.

Viestintäministeri Lindén vastasi arvostelijoille, että uusi laki parantaa työntekijöiden oikeusturvaa. Jo nykyinen laki mahdollistaa sen, että sähköpostien tunnistetietoja voidaan katsoa. Uuteen lakiin kirjoitetaan nykyistä tarkemmin, milloin se voi olla mahdollista ja miten asiassa on toimittava.

-Tunnistetietojen selvittäminen on viimesijainen keino, Lindén sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen mielestä uuden lain ongelma on siinä, ettei sen avulla estetä tietovuotoja, mutta sillä voidaan vaarantaa kansalaisten perusoikeuksia.

-Epäilen, ettei tämä laki ole kenenkään etu, ei yritysten eikä kansalaisten, Korhonen sanoi.

"Mistä nämä jälkipuheet?"

Painostusväitteiden lisäksi kansanedustajia hämmensi se, että lakia ovat julkisuudessa arvostelleet monet valtiosääntöasiantuntijat ja myös keskusrikospoliisin edustajat.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) vastasi ihmettelijöille, että asiantuntijoiden huomautukset on otettu huomioon, kun hallituksen esitystä muutettiin valiokuntakäsittelyssä.

Sasin mukaan poliisi ei eduskuntakäsittelyn aikana nähnyt ongelmaa siinä, että yritykset voivat tietyissä tilanteissa saada oikeuden tutkia sähköpostiliikenteen tunnistetietoja.

Hautala: Huonosti valmisteltu

Kokoomuksen Arto Satonen ihmetteli vasemmistopuolueiden vastahankaa, kun palkansaajien keskusjärjestöt SAK mukaan lukien ovat puoltaneet lain säätämistä.

Lindén sai kuulla monia moitteita tavasta, jolla uutta lakia on valmisteltu.

-Suurin osa lain herättämistä epäilyistä johtuu tavasta, jolla lakia on valmisteltu, Heidi Hautala (vihr.) sanoi.

Susanna Huovinen (sd.) moitti, että kansalaisten luottamus avoimeen päätöksentekoon ei tämän asian myötä ole ainakaan vahvistunut.

Katso Matti Maunun juttu (Seitsemän uutiset 24.2.2009)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat