Mainos

Pahoinpitelyn uhreja kaapattiin autoon – Satudarah-jengiläisille paksu nippu väkivaltasyytteitä: Oikeussalissa varmistamassa 20 poliisia

2:03

Satudarah-jengiläisten oikeudenkäynti alkoi Järvenpäässä mittavien turvatoimien sävyttämänä. Oikeussalissa istui peräti kaksikymmentä poliisimiestä.

Vyyhdissä on kyse pitkälti erilaisista väkivaltarikoksista. Kaikkiaan syytteessä on 12 vastajaa, joista pääsyytetyt, neljä jengin jäsentä, ovat olleet vangittuna toukokuusta alkaen. Syytetyt ovat ulkomaalaistaustaisia ja kantasuomalaisia.

Pääsyytettynä ovat 31-, 27-, 25- ja 21-vuotiaita miehiä. Heistä kolme on ulkomaalaistaustaisia.

Toiminta oli keskittynyt Riihimäen, Järvenpään ja Hyvinkään alueille.

Salissa luettiin syytteitä mm. törkeästä varkaudesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Huumesyytteitä tuli mm. 120 grammasta amfetamiinia ja 80 grammasta hasista, joka löytyi yhden syytetyn autosta.

Osa teoista oli syytteiden mukaan tehty jo vuonna 2016 ennen jengin perustamista.

Alun perin 1990-luvulla Hollannissa perustettu Satudarah MC rantautui Suomeen viime talvena. Poliisi perusti pian sen jälkeen tutkintaryhmän tutkimaan jengin rikollisuutta. Syyttäjä vaati rangaistusten koventamista jengipykälän perusteella siltä osin, kun tekoja oli tehty vuoden 2017 puolella jengin lukuun.

Vastaajat pääosin kiistävät syytteet.

Uhreja siepattiin autoon ja pahoinpideltiin

Syytteiden mukaan yksi toimintatapa oli uhrien sieppaaminen autoon.

Yksi oli viety syrjäiselle metsätielle, jossa häntä oli puukotettu kuudesti, muun muassa kolmesti pakaraan. Miestä oli potkittu ja hänen päälle oli hypätty. Pahoinpitely päättyi, kun uhrin katsottiin saaneen tarpeeksi. Mies jätettiin tielle.

Toisessa tapauksessa toinen mies oli pakotettu autoon. Häntä oli ensin lyöty teleskooppipampulla polveen ja ammuttu sähkölamauttimella. Tarkoitus oli, että uhri olisi houkutellut paikalle kolmannen miehen, joka oli yhdelle syytetylle velkaa.

Eräässä tapauksessa mies siepattiin Itä-Helsingissä, koska tämän uskottiin haukkuneen jengin presidenttiä. Miestä lyötiin ja häntä pidettiin tunti asunnossa Järvenpäässä.

Ryöstö Karkkilassa

Syytteiden mukaan syyskuussa 2016 kaksi miestä yritti murtautua kultakauppaan. Kello yhden aikaan yöllä he olivat rikkoneet liikkeen takaikkunan, jonka kautta oli saatu kaupan avaimet.

Sen jälkeen miehet olivat ajaneet Lopelle, jossa oli yritetty murtoa aseliikkeeseen. Sisään oli päästy murtamalla ovi rälläkällä. Hälytyksen takia miehet saivat mukaansa vain 300 euroa käteistä ja patruunoita.

Lopelta oli palattu Karkkilaan, jossa kultaliikkeeseen mentiin nyt avaimilla. Kaupasta vietiin 37 000 euron arvosta koruja ja kelloja. Toiminta oli laukaissut hälytyksen ja vartija saapui kaupalle.

Syytteiden mukaan miehet pakenivat ikkunoista. Kun vartija lähti perään, tätä uhattiin kirveellä. Toinen miehistä myös ampui kahdesti ilmaan.

Veto kultasormuksesta

Oikeussalissa luettiin syyte myös törkeästä ryöstöstä aprillipäivänä 2017. Romanimies oli houkuteltu yhden vastaajan asunnolle, jossa oli lyöty 1 500 euron veto romanimiehen kultasormuksen aitoudesta. Kun uhri oli hakenut aitoustodistuksen 6 000 euron sormuksesta, veto kääntyikin niin, että uhri oli nyt 1 500 euroa velkaa.

Uhria ja hänen tuttavaansa oli uhattu haulikolla ja pistoolilla. Veitsi oli ollut uhrin kaulalla ja viiltänyt siihen haavan.

Uhkailujen jälkeen oli lähdetty Järvenpäähän hakemaan rahaa.

Uhri oli hakenut jengiläisten valvonnassa asunnoltaan 950 euroa rahaa, mutta se ei riittänyt. Toinen mies toi lisää rahaa ja tilanne päättyi.

Tapahtumat paljastuivat poliisille, koska yksi epäillyistä oli puhelinkuuntelussa huume-epäilyjen takia.

Tietokoneella päähän

Toukokuussa 2017 neljä miestä meni yhden uhrin asunnolle velanperinnän takia. Uhria lyötiin tietokoneella päähän niin lujaa, että tietokone meni rikki.

Toisessa tapauksessa mies siepattiin autoon velkojen takia. Mieheltä anastettiin omaisuutta.

Syyte luettiin myös törkeästä varkaudesta Mäntsälässä toukokuussa. Eräästä asunnosta vietiin murtautumalla mm. tv, kassakaappi ja tatuointivälineet sekä erilaisia työkaluja. Toisesta asunnosta Järvenpäässä vietiin murrossa omaisuutta tuhansien eurojen arvosta.

Toukokuussa kadulla kävelleet sivulliset mies ja nainen pakotetiin autoon veitsellä uhkaamalla. Alun perin tarkoitus oli ollut ryöstää heidät, mutta uhreilla ei ollut rahaa. Kaksikkoa kuristettiin ja heidät vietiin metsätielle, jossa puhelimet otettiin pois. Sen jälkeen mentiin uhrien asunnolle, josta syytteiden mukaan anastettiin omaisuutta.

Yksi jengiläisistä sai syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Auto-onnettomuudessa kuoli jengin presidentti. Jäsen ajoi Järvenpäässä ulos tieltä ja törmäsi ojarumpuun. Autossa ollut presidentti kuoli.

Syytteitä luettiin myös pienemmistä rikoksista. Eräässä tapauksessa yksi syytetty oli saapunut poliisiasemalle kuulusteluun heittotähden, puukon ja kääntöveitsen kanssa. Siitä tuli syytteet vaarallisen esineen hallussapidosta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja