Mainos

Pahoinpitely paljasti Pohjanmaan ihmiskaupan – työpaikka oli kuin vankila

Sen piti olla hyvä työpaikka. Pieni tehdas kaukana Suomessa, palkkaa selvästi enemmän kuin kotona Kirgisiassa. Mutta huonosti kävi. Rahoja ei paljon näkynyt, ja olo oli välillä kuin vankilassa.

Suleiman, se välittäjä, kertoi, että palkka Suomessa olisi kuutisensataa euroa kuussa. Lauantaina olisi vähän lyhyempi työpäivä, ja sunnuntait saisi vapaaksi.

Perillä Suomessa työnjohtaja Aliev valvoi koko porukkaa. Hänelle piti antaa passi. Hän myös merkitsi palkat vihkoon. Palkkaa ei saanut kokonaan käteen, vaan Aliev antoi rahaa ruokaan, puheluihin ja sen sellaisiin.

Luvattua 600 euroa kuussa ei saanut heti, vaan palkka oli aluksi pienempi. Palkasta otettiin asunnon vuokra. Asunto oli Alievin talon alakerrassa. Aika ahdasta siellä oli, joskus viisitoistakin miestä kerrossängyissä. Vettäkin piti säästellä.

Outo nimi: Vä-hä-ky-rö

Kylän nimi oli Vähäkyrö. Suomea. Ei sitä osannut muut kuin Aliev, joka hoiti asiat firman johtajien kanssa. Oli siellä suomalaisiakin töissä, he ajoivat kuorma-autoa ja tekivät lyhyempiä työpäiviä.

Puutöitä siellä tehtiin, ja kyllähän ne rivakoilta miehiltä sujuivat. Aamulla aloitettiin kuuden paikkeilla ja illalla lopetettiin viiden kuuden maissa. Yövuorojakin oli. Lauantaina tultiin tekemään muutama tunti töitä, sitten saatiin pelata jalkapalloa ja saunoa.

Rukoustaukoja oli lupa pitää kolme kertaa päivässä.

Vapaa-ajalla käytiin kaupassa ja joskus kyläiltiin jonkun Alievin tutun luona. Ilman Alievin lupaa ei saanut mennä minnekään. Jos liikkui luvattomilla teillä, piti maksaa sakkoa.

Jälkinäytös oikeudessa

Työnjohtaja Gairbek Aliev ja yrityksen suomalainen johto kertoivat asioista osittain eri tavoin Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Kirgisialaisia työntekijöitä oli kaikkiaan 26 vuosina 2008-12. Heistä seitsemää kuultiin oikeudessa todistajina.

Käräjäoikeus tuomitsi tänään Alievin kolmen ja puolen vuoden vankeuteen ihmiskaupasta, törkeästä kavalluksesta ja pahoinpitelystä. Yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja saivat kumpikin seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.