Paavin hämmentävä ulostulo Ukrainalle myytävistä aseista – hyväksyy sen yhdellä ehdolla

Paavi jäi jumiin hissiin – puhe Vatikaanissa myöhästyi:"Aplodit palomiehille!" 1:01
Paavi jäi jumiin hissiin vuonna 2019 – puhe Vatikaanissa myöhästyi: "Aplodit palomiehille!"

Paavi Franciscus täräytti Kazakstanista Roomaan suuntaavalla paluulennolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että aseiden myynti Ukrainalle on moraalisesti hyväksyttävää, mikäli aseita käytetään itsepuolustukseen.

– Itsensä puolustaminen ei ole vain laillista, se on myös rakkauden ilmaus maataan kohtaan, Franciscus sanoi.

Ukraina on pyytänyt aivan sodan alkamisesta asti länsimailta aseellista tukea Venäjää vastaan. Avunhuutoon on vastattu ympäri maailmaa lukuisin ja hyödyllisin avustuksin.

CNN:n toimittaja kysyi paavilta, onko yleisesti ollut oikein myydä aseita Ukrainalle. Paavi vastasi salaperäisesti, että "se voi olla moraalisesti hyväksyttävää, jos se tehdään moraalisesti oikein".

– Motivaatio määrittelee moraalin, Paavi sanoi.

Tämän perään paavi totesi:

– Se on moraalitonta, jos se tehdään provokaatiomielessä ja lietsotakseen sotaa.

85-vuotias paavi ajattelee myös, että aseiden myynti jo sellaisenaan on moraalitonta. Sekään ei edesauta, vaikka myytävät aseet olisivat sellaisia, joille ei ole enää käyttöä.  

Toimittaja kysyi myös sitä, että mitä mieltä paavi on Venäjän aggressiosta Ukrainassa. Paavi vastasi vähintäänkin yhtä salaperäisesti myös tähän.

– Dialogi on tärkeää, vaikka joutuisit pitämään nenästä kiinni. En sulje pois dialogia minkään sodassa olevan vallan kanssa, vaikka se olisi hyökkääjä. 

Paavin mukaan keskustelu hyökkääjän kanssa on aina epämieluisaa, "haisevaa" puuhaa, mutta jonkun on vain pidettävä nenästään kiinni ja tehtävä se.

Lue myös:

    Uusimmat