Mainos

Paavi historialliselle vierailulle Jordaniaan ja Israeliin

Paavi Johannes Paavali II aloittaa huomenna historiallisen vierailun Jordaniaan, Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Paavi käy viikon mittaisen matkansa aikana kristinuskon pyhimmillä paikoilla, ja hän tapaa mm. Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, Israelin pääministerin Ehud Barakin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin.

Paavin vierailua leimaavat tiukat turvatoimet. Jordania määräsi viikonloppuna turvallisuusjoukkonsa valmiustilaan ja se on sijoittanut tuhansia ylimääräisiä poliiseja valvomaan vierailua.

Paavi aloittaa matkansa huomenna Jordaniasta. Sekä äärijuutalaiset että monet ääri-islamilaiset ryhmät ovat tehneet tiettäväksi, että he vastustavat vierailua.

Israelin poliisi on tänään selvittänyt, ovatko äärijuutalaiset paavin helikopterin laskeutumispaikalle Jerusalemissa tehtyjen tihutöiden takana. Paikalla oli viime yönä revitty Vatikaanin lippuja ja sinne oli kirjoitettu paavin vastaisia iskulauseita.

Kyseessä on ensimmäinen paavin tekemä vierailu Pyhään maahan sitten vuoden 1964, jolloin matkan teki paavi Paavali VI.

Ei poliittisia motiiveja

Paavi pyysi tänään Vatikaanissa järjestetyssä messussa katolilaisia eri puolilla maailmaa rukoilemaan hänen puolestaan, kun hän kulkee matkallaan Mooseksen ja Jeesuksen jalanjälkiä. Hän korosti samalla, että vierailulla on puhtaasti uskonnolliset, ei poliittiset motiivit.

Vatikaanin edustajan mukaan paavi kuitenkin toivoo, että vierailu voisi samalla palvella rauhan ja oikeudenmukaisuuden asiaa, rauhan, jota alueella ei vielä ole. Yksi matkan tarkoituksista on edistää juutalaisten, kristittyjen ja muslimien välistä vuoropuhelua. Kaikki kolme uskontoa pitävät Jerusalemia pyhänä paikkanaan.

-Vierailu voi olla merkityksellinen, koska se saattaa antaa pontta ajatukselle, että olemme matkalla kohti historiallista rauhaa tällä alueella, muotoili Israelin hallituksen edustaja.

Kyseessä on paavin 91. vierailu Italian ulkopuolelle. Viikon mittaisen matkan pelätään koettelevan rankasti 79-vuotiaan paavin terveyttä. Paavilla uskotaan olevan mm. Parkinsonin tauti.

Paavi käy Jordaniassa Nebovuorella, mistä Mooseksen kerrotaan nähneen luvatun maan. Hän pitää messun tiistaiaamuna Ammanissa, minkä jälkeen hän jatkaa matkaansa Israeliin ja palestiinalaisalueille. Siellä katolisen kirkon päämies käy tärkeimmillä Jeesuksen elämään liittyvillä paikoilla mm. Betlehemissä, Nasaretissa ja Jerusalemissa.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.