Päätöksenteko ja kustannusten jakaminen putkiremontissa

Alkusyksyn aikana olemme käsitelleet putkiremontin valmistelua taloyhtiössä ja remontin teknisiä vaihtoehtoja. Olipa kyseessä minkälainen hanke, taloyhtiö tai menetelmä tahansa, onnistumisen perusedellytyksenä on joitakin perusasioita: "Kaikkein tärkeintä on suunnitelmallisuus," tähdentää neuvontalakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitosta.

"Suurin osa riidoista saadaan varmasti ehkäistyä ennalta sillä, että suunnitellaan kunnolla ja keskustellaan hankkeesta jo hyvissä ajoin. Suurimmat ongelmat liittyvät varmasti juuri siihen, että keskustelunyhteys on jollakin tavalla poikki - ei tiedetä tarpeeksi eikä tiedoteta tarpeeksi."

Hallberg muistuttaa, että päätöksen sisältöön vaikuttaa aivan yksinkertaisesti se, että päättäjien on tiedettävä, mistä heidän oikeastaan pitäisi päättää: "Kun kaikki asiat ovat tiedossa ja niistä pystytään keskustelemaan, hanke pystytään yleensä helpommin ymmärtämään ja hyväksymään."

Asiakkaalle voidaan jakaa tietoa monella tapaa.Pääasia on tiedon kulkeminen riittävästi etuajassa. Kaikkein tärkeintä on pystyä havainnollistamaan se, miten putkiremontti vaikuttaa asumisen arkeen ja kunkin oman kylpyhuoneen laatuun ja varusteisiin. Vaikeasti ymmärrettävien paperipiirustusten lisäksi nykytekniikalla saadaan helposti tuotettua visuaalisempaa esittelymateriaalia. Mallikylpyhuoneiden rakentaminen vaikkapa kellaritiloihin ei ole suuri taloudellinen satsaus. Siellä voidaan esitellä sekä lopputulosta että asukkaiden valittavissa olevia perusvaihtoehtoja.

"On varmasti syytä kertoa kaikista muutostyökuvioista. Osa osakkaista on esimerkiksi saattanut tehdä muutostöitä - kuinka niihin liittyvät hyvityskuviot pääpiirteissään ratkaistaan? Toisaalta osa osakkaista saattaa suunnitella tasoa parantavia muutostöitä. Nyt on hyvä tilaisuus käydä läpi myös periaatteet - kaikki oikeudet ja velvollisuudet - siitä, kuinka tällaiset muutokset voidaan toteuttaa yhtiöremontin yhteydessä. Niistä koituvat kustannuksethan tulevat tietysti osakkaille."

Isännöitsijä Jarmo Rantamäki kehottaa tutustumaan huolella kaikkeen siihen aineistoon, mitä taloyhtiöstä asukkaille jaetaan: "Jokaisen tulisi omalta kohdaltaan miettiä ajoissa sitä, mitä muutoksia haluaa omaan asuntoonsa taloyhtiön perusratkaisun lisäksi. Urakoitsijallekin pitää nimittäin antaa aikaa laskea lisä- ja muutostöiden hinta, eikä se saisi ruveta vaikuttamaan liikaa taloyhtiön kokonaisaikatauluun."

Kun taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on riittävän tarkat tiedot putkiremontin laajuudesta, aikataulusta ja kustannuksista, hanke on valmis ratkaistavaksi yhtiökokouksessa. Siellä päätöksenteko on periaatteessa hyvin yksinkertaista.

"Kyse on ihan normaalista korjaamisesta, joten päätös voidaan toteuttaa yksinkertaisella ääntenenemmistöllä - siis kun yli puolet yhtiökokouksessa edustetuista osakkeista kannattaa sitä," Hallberg sanoo.

Usein putkiremonttien yhteydessä parannetaan kiinteistön ja sen märkätilojen laatua. Myös tällaisista laatutasoa nostavista perusparannuksista voidaan päättää yksinkertaisella enemmistöllä, kunhan noussutkin taso vastaa normaalia uudisrakentamisen tasoa eivätkä parantamisesta koituvat kustannukset muodostu osakkaille kohtuuttomiksi. Kustannusten jakamiseenkin on selkeät pelisäännöt: pääsääntö on ehdottomasti se vastikeperustejako, joka löytyy yhtiöjärjestyksestä.

"Asunto-osakeyhtiölaissa mahdollistettu tasajako on poikkeuksellinen. Sitä voidaan loppujen lopuksi käyttää aika harvoissa tilanteissa putkiremontin yhteydessä," Hallberg huomauttaa.

(JKA 14.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat