Mainos

Päästövähennysten hinta laskenut

EU-komissio julkisti tänään arvionsa siirtymisestä nykyistä tiukempaan päästövähennystavoitteeseen. Komission arvion mukaan nykyisen 20 prosentin päästövähennystavoitteen saavuttaminen vuoteen 2020 mennessä on taantuman ansiosta aiemmin arveltu edullisempaa. Kustannusarvio on laskenut 70 miljardista eurosta vuodessa 48 miljardiin euroon. Taantuman lisäksi kustannusten laskuun ovat vaikuttaneet öljyn hinnan kohoaminen, sen vaikutukset kulutuksen laskuun ja päästöoikeuden hinnan aleneminen EU:n päästökaupassa.

Kunnianhimoisemman 30 prosentin päästövähennystavoitteen saavuttaminen maksaa komission arvion mukaan 81 miljardia euroa vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

- Nostaako EU päästövähennystavoitteensa 20 prosentista 30 prosenttiin, on poliittinen päätös, joka EU:n johtajien on tehtävä, kun aika ja olosuhteet ovat oikeat. Toivon, että uudet laskelmamme innostavat jäsenmaita keskustelemaan aiheesta, sanoo ympäristökomissaari Connie Hedegaard.

Päätöksiä lokakuussa

Tiedonannossa korostetaan, että EU:n on pysyttävä mukana ympäristöteknologian kehittämisessä ja vähähiiliseen talouteen siirtymisessä.

Päästövähennystavoitteesta keskustellaan kesäkuussa EU:n ympäristöministerien kokouksessa. Päätöksiä asiasta on odotettavissa aikaisintaan lokakuussa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä EU:n pitäisi nostaa päästövähennystavoitettaan.

- Komission selvitys osoittaa, että Euroopan Unionin kannattaa tavoitella kunnianhimoisempia päästövähennyksiä myös oman kilpailukykynsä säilyttämiseksi, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Venla Virkamäki.

- Päästövähennystavoitteen tiukentaminen kohdistuisi Suomessa päästökauppasektorilla teollisuuteen ja kuluttajiin päästöoikeuksien hinnan kohoamisen kautta. Toisaalta taas päästökauppasektorin ulkopuolella kansallinen velvoitteemme kiristyisi nykyisestä 16 prosentista todennäköisesti yli 20 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi tiukempia toimia erityisesti asumisen, rakentamisen ja liikenteen saralla, muistuttaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.