Pääsiäislammas kuudella tapaa

Pääsiäisenä pöytään katetaan perinteisesti herkullinen lammas- tai karitsa-ateria. Valitse kuudesta reseptistä suosikkisi pääsiäiseksi!

Pääsiäisenä voi loihtia perinteisen rosmariinilampaan tai lammaspadan, mutta yhtä mainiosti pääsiäispöytään sopivat myös modernit karitsaherkut! Nuorten pääsiäisherkuksi sopii varmasti ainakin mehevä karitsaburgeri.

Rosmariinilammas

n. 1 kg lampaan ulkofileetä
6 kpl bambutikkuja

Marinadi:
1 dl öljyä
1/2 sitruunan mehu + raastettu kuori
2 - 3 oksaa tuoretta rosmariinia tai 1 rkl kuivattua
2 tl rouhittua mustapippuria
3 - 4 valkosipulin kynttä

Paistamiseen:
öljyä tai juoksevaa margariinia

Kypsien vartaiden pinnalle:
n. 1/2 tl suolaa
valkosipulivoita tai -tuorejuustoa

Papulisäke:
n. 300 g tuoreita tai pakastettuja vihreitä papuja
1 keltainen paprika
1 nippu (n. 100 g) kevätsipulia
100 g (1 1/2 dl ) hillosipuleita
1 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
yrttisuolaa ja pippuria
1 rkl juoksevaa hunajaa

Lammaspata

Lammaspadat vaihtelevat loputtomiin. Valitse omat mielivihanneksesi. Tässä on mukana porkkanaa, purjoa, juuriselleriä ja vihreitä papuja.

Kuudelle:

1,5 kg lampaan patapaloja
1 lohko juuriselleriä silputtuna
8 mustapippuria
8 maustepippuria
1 laakerinlehteä
11 lihaliemikuutio
3 porkkanaa paloina
1 purjo paloina
200 g vihreitä pakastepapuja
suolaa ja mustapippuria

1. Mausta ja ruskista lihat pannulla, siirrä pataan.

2. Ruskista selleriä, porkkanoita ja purjoa kevyesti ennen kuin panet ne pataan. Lisää muut ainekset, paitsi vihreät pavut ja kaada niin paljon vettä, että se ylettyy lihojen puoliväliin.

3. Keitä hiljaa kannen alla, kunnes liha on kypsää. Pane vihreät pavut mukaan kiehumaan viimeisiksi 10 minuutiksi.

Marokkolainen lammaspata ja sahramiriisiä

Ihanan mausteisia tunnelmia Marokosta. Lammaspata saa lisäkkeekseen sahramiriisin.

  • 100 g kuorittuja manteleita
  • 8 salottisipulia kuorittuna
  • 3 valkosipulin kynttä viipaleina
  • 25 g voita
  • 500 g luutonta lampaanpaistia kuutioina
  • suolaa
  • vastajauhettua mustapippuria
  • ½ tl chilijauhetta
  • 8 kpl kuivattua viikunaa paloiteltuna tai 1 dl rusinoita
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 kanelitanko
  • 4 dl tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä

Kuullota salottisipulit voissa ja laita uunivuokaan. Ruskista huoneenlämpöiset lihat voissa, mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Laita lihat pataan sekä loput aineet. Hauduta liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä kannen alla noin puolitoista tuntia, kunnes liha on kypsää. Nauti sahramiriisin kera.

Sahramiriisi

  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl riisiä
  • 4-6 dl kasvislientä
  • 1/2 tl hienonnettua sahramia
  • suolaa

Kuullota sipulit öljyssä kattilassa kullankeltaiseksi. Sekoita riisi joukkoon ja kuullota kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää joukkoon sahrami ja neste. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin.

Pääsiäiskaritsaa ja nuudelikeittoa

Pääsiäiskaritsaa ja nuudelikeittoa

Oula kokkaa tänään karitsaa ja nuudelikeittoa. Kokeile maistuvaa reseptiä kotona!

1 karitsanlapa
1 sipuli
2 rkl suolaa
kokonaisia valkopippureita
kokonaisia maustepippureita
timjamia
persiljaa
vettä, niin että liha peittyy

Hauduta karitsanlapa kasvisten ja mausteiden kera kypsäksi miedolla lämmöllä joko kattilassa tai 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Hauduta vielä 95-asteisessa uunissa uunivuoka peittettynä, kunnes luu irtoaa.

Poista lavasta luut ja jäähdytä liha. Siivilöi liemi talteen ja jäähdytä.

Poista jäähtyneen liemen päältä rasva ja käytä se keittoon.

Liemi

1 l karitsan haudutuslientä
0,5 l kanalientä
2 dl rapulientä
anista
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
2 dl kypsiä mustia papuja
1 sipuli suikaloituna
2 valkosipulia
200 g nuudeleita
korianteria
limenlehtiä

Kiehauta liemet ja lisää riisiviinietikka ja soijakastike. Lisää keitetyt pavut, hienonnettu valkosipuli sekä suikaloitu sipuli.

Lisää lopuksi nuudelit ja keitä noin kolme minuuttia. Lisää tuoretta korianteria joukkkoon.

Tarkista maku. Lämmitä kuutioidut karitsan lapapalat tilkassa lientä uunissa.

Nostele lihapalat lopuksi keiton joukkoon.

Karitsan kyljykset

Kyljysten kyytipoikana kannattaa kokeilla kevyitä ja maistuvia, parmesaanijuustolla maustettuja kasviksia.

  • 2 karitsan kyljysriviä
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • hieman hienonnettua lehtipersiljaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl voita

Hienonna persilja ja valkosipulit. Sekoita ne sinapin joukkoon. Leikkaa kyljysrivistä kyljyksiä.

Sivele kyljykset sinappiseoksella ja painele ne sitten korppujauhoihin. Paista kyljykset voissa kullanruskeiksi.

Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile parmesaanivihannesten kanssa.

Karitsaburgeri

Karitsaburgeri

Kokeile Akseli Herlevin reseptiä pääsiäispöytään!

400 g karitsan jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
1 keltasipuli hienonnettuna
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

2 focaccia-sämpylää halkaistuna (tai muita hyvälaatuisia sämpylöitä)
oliiviöljyä

2 dl täysmajoneesia
1 mandariinin raastettu kuori
puolikas valkosipulin kynsi raastettuna
ripaus sahramia

1 kypsä tomaatti kuutioituna
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
1 ruukku minttua hienonnettuna
puolikas punasipuli kuutioituna
puolikas kurkku kuutioituna
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Freesaa pannulla pihvejä varten sipulit ja mausteet. Sekoita jauhelihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos kypsennät pihvit myöhemmin, jäähdytä sipuliseos ennen jauhelihan joukkoon sekoittamista.

Muotoile jauhelihasta neljä pihviä. Paista pannulla pari minuuttia molemmilta puolilta ja jätä vetäytymään lämpimään paikkaan.

Pirskottele sämpylöiden leikkauspinnan puolelle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.

Sekoita majoneesin ainekset keskenään ja anna maustua mielellään yön yli.

Sekoita salaatin ainekset keskenään ja tarjoile burgerin kera.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat