Pääsiäinen tulee: Loppuuko lammas kaupoista?

Pääsiäinen lähestyy jo kovaa vauhtia, siksi pääsiäispyhien ruokahankintoja kannattaakin alkaa suunnitella jo hyvissä ajoin. Myymälöiden mukaan lammas tuskin tulee kaupoista tänä pääsiäisenä menekistä huolimatta loppumaan. Kotimaista lammasta halajavan kannattaa kuitenkin tilata lampaansa etukäteen.

S-Market Hakaniemen market-päällikkö Jukka Kinnunen kertoo että Hok-Elannon myymälöissä on vahva tausta-organisaatio, joka laskee ketjun myymälöihin hankittavat lammasmäärät tarkasti etukäteen.

– Pääsiäiseen on meillä varauduttu hyvin jo vuosi etukäteen, siksi lampaan ei pitäisi S-Markettien hyllyiltä loppua, ellei menekki satu olemaan poikkeuksellisen suurta, Kinnunen tarkentaa.

Kinnunen ei suosittelekaan tilaamaan lammasta pääsiäispöytään etukäteen, sillä siinäkin tapauksessa että lammas sattuisi kaupasta hetkellisesti loppumaan, voidaan lihaa tilata nopeasti lisää tukusta.

Luuton lampaanpaisti pääsiäisen suosikki?

Pääsiäisen suosikkilampaaksi Kinnunen povaa viime vuoden myynnin perusteella luutonta lampaanpaistia. Myös lampaanfileiden myynti on nostanut hieman kasvuaan, mutta fileiden korkeampi hinta rajoittaa tuotteen suurempaa suosiota. Myös luomulammasta kysytään kaupoista yhä enemmän.

– Erityisen suosittu pääsiäislihatuote Suomalaisen keskuudessa on ollut potkaton lampaanpaisti. Myös luomutuotteille olisi kysyntää, mutta isojen lihatalojen tuotanto ei valitettavasti toistaiseksi vastaa tuohon luomutuotteiden kysyntään, Kinnunen kertoo.

Stockmann: Kotimaisen lampaan etukäteen tilaaminen järkevää

Helsingin keskustan Stockmann Herkun tuoteryhmäpäällikkö Soili Saarinen kertoo että lammas tuskin tulee pääsiäisruuhkissakaan lihatiskistä täysin loppumaan. Ainakin lampaanpaisti ja pakasteet tulevat riittämään, vaikka niitä haluaisi ostaa isommankin määrän. Mikäli kuitenkin haluaa varmistua siitä että saa tiettyä, haluamaansa lammasta, suosittelee Saarinen kuitenkin tilaamaan lampaan etukäteen.

– Jos haluaa kotimaisen lampaanviulun pääsiäispöytään, niin kannattaa ehdottomasti tilata se etukäteen. Esimerkiksi kotimaista tuoretta luomukaritsaa tulee myyntiin vain rajallinen määrä, siksi sitä haluavien tulisi tehdä ennakkotilaus. Kyllä tavaraa kaupassa on, mutta niin on ruuhkaakin. Menekki on niin suuri että pelkkä kotimainen tarjonta ei riitä, Saarinen muistuttaa.

Ankka ja kana lampaan vaihtoehto

Pääsiäisen suosikkituotteen Saarinen uskoo olevan lampaan paisti marinoituna. Palvattu karitsanpaisti on toinen vakiosuosikki ostajien keskuudessa.

– Myös kiviuunissa valmistettava särä-lampaanpaisti on yleistynyt asiakaskunnan pääsiäissuosikkina. Lisäksi luomutuotteiden suosio on jatkuvassa kasvussa, Saarinen kertoo.

Muita suosittuja lihatuotteita pääsiäisen alla ovat erityisesti ankka ja kana. Makeista tuotteista puolestaan suosikki on valmis pasha. Pääsiäisenä ostetaan normaalia enemmän myös kakkuja, leivoksia ja suklaata.

– Ankanrintaa menee pääsiäisenä reilusti, samoin kalatuotteita. Nykyään pääsiäisenä syötyjen ruokien kirjo on laajempi kuin ennen, ja perheillä on erilaisia pääsiäistraditioita ja herkuttelutapoja. Siksi perinteisen lampaan sijaan menee paljon myös muita liha-ja kalatuotteita, Saarinen lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja