Pääse eroon banaanikärpäsistä karmaa säästävällä ansalla

Omenia, luumuja, nektariineja, marjoja. Syksyllä on tarjolla parhaat ainekset viritellä sadonkorjuuasetelmia kodin silmäniloksi ja tuoksua tuomaan. Ikävä kyllä myös banaanikärpäset rakastavat hedelmiä, varsinkin jo pilaantumaan alkaneita yksilöitä. Pienet kärpäset pörräävät hedelmien ympärillä ja häiritsevät levottomalla lentelyllään, kunnes ihminen virittää niille ansan.

Banaanikärpäset tulevat Suomeen hedelmälastien mukana. Kesäisin ne säilyvät hengissä kotitalouksien biojäteastioissa ja hedelmätarjottimilla. Banaanikärpäsiä houkuttelee hiiva eli pilaantumaan alkavat hedelmät, joissa hiiva alkaa kasvaa. Myös olut on banaanikärpästen mieleen.

Filosofian tohtori Outi Ala-Honkola on tutkinut banaanikärpästä (Drosophila melanogaster) Syracusen yliopistossa Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa banaanikärpäsistä ei ole ihmisille mitään haittaa. Banaanikärpäset voivat kuitenkin olla ärsyttävän tungettelevia ja Ala-Honkola osaa neuvoa, miten banaanikärpäsiä voi vältellä.

– Älä unohda hedelmiä pöydälle pitkäksi aikaa ja vie biojäteastia ulos ainakin kerran viikossa. Banaanikärpäsen munat kun kehittyvät aikuisiksi kärpäsiksi noin kymmenessä päivässä, opastaa Outi Ala-Honkola.

Karmaa säästävä ansa

Laboratoriossa paljon banaanikärpäsiä tappamaan joutunut tutkija ei kotioloissa raaski niitä tappaa. Siksi hän suosiikin karmaa säästävää ansaa.

– Käytän pyyntiansaa, jolloin kärpäset voi palauttaa biojäteroskikseen tai viedä koko ansan ulos. Otan vanhan hillopurkin jämät ja taittelen paperista suppilon purkin päälle. Suppilon alaosan kärjen halkaisija saa olla noin viisi millimetriä. Suppilo teipataan tiiviisti purkin reunoihin, etteivät kärpäset pääse karkaamaan, neuvoo Outi Ala-Honkola.

Houkuttimeksi purkin pohjalle käy mikä tahansa hedelmä, jonka pilaantuminen on alkanut. Myös hiivapaketin loppu sopii syötiksi karmaa säästävään ansaan.

Tappavat ansat

Tappava kärpäsansa syntyy nesteestä, johon ahnas banaanikärpänen lopulta hukkuu. Reseptejä on monia. Kärpäsansa rakennetaan esimerkiksi suppilosta, jonka pohjalla on syöttinä pieni määrä jotakin käynyttä nestettä. Syötti voi olla esimerkiksi olutta, väkiviinaetikkaa tai punaviiniä, joka voi olla etikoitunuttakin. Syöttinesteen joukkoon voi lisätä myös astianpesuainetta. Se alentaa nesteen pintajännitystä ja nopeuttaa kärpästen hukkumista.

Ansan voi virittää myös kelmusta. Laita astiaan muutama sentti olutta. Astian päälle kelmu, jossa on muutama pieni reikä. Olut houkuttaa kärpäset huikalle ansaan, josta ne eivät osaa suunnistaa enää pois, vaan hukkuvat.

Voit välttää banaanikärpästen vierailut kokonaan säilyttämällä hedelmiä jääkaapissa.

Teksti: Henna Kekki

Kuva: Mikko Kekki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja