Pääneuvottelija Petri Sarvamaa rankan EU-väännön ratkaisusta: "Jos tämä olisi jäänyt tekemättä, se olisi ollut katastrofi"

16:45

Tänään alkavassa EU-huippukokouksessa ollaan pääsemässä sopuun oikeusvaltiokiistasta. Vääntö on hidastanut EU:n monivuotisen budjetin ja 750 miljardin euron elpymispaketin etenemistä.

Sopu on syntymässä, koska vastaan hangoitelleet Puola ja Unkari ovat taipumassa yhteisen ratkaisun taakse.

Kyse on siis siitä, että oikeusvaltiomekanismi sitoo EU:n rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, millä pyritään estämään EU-tukien väärinkäyttöä.

Sarvamaa: "En usko hetkeäkään, että Orban pyytää anteeksi"

MTV Uutiset Livessä vierailleen EU:n pääneuvottelijan, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan oikeusvaltioperiaatteen kytkentä budjettiin tuskin tulee muuttamaan Puolan ja Unkarin tilannetta, mutta se piti tehdä nyt, ettei maille annettu periksi.

– En usko hetkeäkään, että (Unkarin pääministeri) Viktor Orban tulee pyytämään anteeksi kaikilta, että tässä tuli vähän meneteltyä väärin, että palautetaan tuomioistuinlaitosten riippumattomuus ja puretaan maediankeskittämisoperaatiot.

– Ongelma tulee jatkumaan, ja veikkaan, että täsä ei suinkaan ole viimeinen näytös, mutta haluan sanoa, että jos tämä olisi jäänyt nyt tekemättä, se olisi ollut katastrofi. Silloin olisi annettu periksi autoritaarisen jäsenvaltion uhkavaatimuksille.

Mistä EU-väännössä on kyse? Katso keskustelusta, miksi neuvottelutulos on tärkeä demokratialle koko EU:ssa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja