Pääministerit Sanna Marin ja Magdalena Andersson keskustelevat Nato-prosesseista Saksassa – tästä harvinaisessa tapaamisessa Olaf Scholzin kanssa on kyse

Saksan hallituksen ministerit haluavat keskustella Suomen ja Ruotsin pääministerien kanssa nimenomaan Euroopan turvallisuudesta, samoin Suomen ja Ruotsin käynnissä olevista Nato-jäsenyyskeskusteluista molempien maiden parlamenteissa.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vierailevat tänään Saksan hallituksen tapaamisessa Mesebergin linnassa lähellä Berliiniä.

Pääministerit saapuivat paikalle Luftwaffen helikopterilla.

Liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Saksan hallituskoalitio on kevättapaamisessa keskustelemassa Euroopan turvallisuustilanteesta, erityisesti Ukrainan kriisin aiheuttamista haasteista.

Saksa on sitoutunut yli kolmenkymmenen muun maan kanssa auttamaan Ukrainaa taloudellisesti ja asetoimituksin.

Suomen ja Ruotsin pääministerien kanssa Saksan hallituksen ministerit haluavat keskustella nimenomaan Euroopan turvallisuudesta, samoin Suomen ja Ruotsin käynnissä olevista Nato-jäsenyyskeskusteluista molempien maiden parlamenteissa.

Saksan hallitusten iltakoulutyyppiset vetäytymiset ovat perinteisiä jo Merkelin hallitusten ajalta, mutta erityisen tästä tapaamisesta tekee se, että Olaf Schoz halusi kutsua paikalle myös Suomen ja Ruotsin pääministerit. Saksan hallituksen kevätvetäytymisissä on vain harvoin ollut paikalle erikseen kutsuttaja ulkomaisia pääministereitä tai ministereitä.

Sekä Sanna Marin että Magdalena Andersson ovat molemmat tavanneet Olaf Scholzin hiljattain myös kahden kesken. Marin tapasi Scholzin viimeksi vierailulla Berliinissä maaliskuun puoolivälissä.

Ruotsi on aikaistanut omaa turvallisuuspoliittista analyysiaan Suomen aikatauluun paremmin sopivaksi. Aftonbladet -lehti arvioi eilen, että Ruotsin kanta voisi olla jo selvä viikon kuluttua.

Muissa arvioissa Ruotsin aikataulu on sidottu hallituspuolue sosiaalidemokraattien kokoukseen toukokuun puolivälissä. Molempien maiden Nato-kantojen oletetaan olevan selvillä ennen Suomen presidentin Ruotsin valtiovierailua.

"Tämä kutsu on hyvin harvinainen"– Sanna Marin matkustaa Berliiniin 1:58
Katso kirjeenvaihtajamme Heikki Piuholan analyysi Marinin, Anderssonin ja Scholzin tapaamisesta maanantain Kymmenen uutisista.

Lue myös:

    Uusimmat