Mainos

Pääministerin morsian oikeudessa - pääministeri ei

Pääministeri Matti Vanhasta (Kesk.) ei nähdä henkilökohtaisesti paikalla maanantaina, kun korkein oikeus käsittelee Pääministerin Morsian -kirjaa suullisessa käsittelyssä.

Vanhasta edustaa hänen asianajajansa Petteri Sotamaa.

- Lähtökohtana on se, että Vanhanen ei ole valittanut tuomiosta, eikä korkein oikeus velvoita Vanhasen henkilökohtaista läsnäoloa, Sotamaa sanoo.

Suullista käsittelyä vaativat kohukirjan kirjoittanut Susan Ruusunen sekä kustantaja Kari Ojala sen jälkeen kun korkein oikeus päätti ottaa asian käsiteltäväkseen. Heistä molempien mielestä asioiden selvittäminen vaatii osapuolten henkilökohtaista kuulemista.

Helsingin hovioikeus tuomitsi kaksikon vajaa vuosi sitten sakkorangaistuksiin pääministeri Vanhasen yksityiselämää loukkaavan tiedon levityksestä.

- Vanhasen motiivista ei ole saatu selkoa eli siitä, mikä häntä tarkalleen ottaen kirjassa loukkasi. Hän on puhunut loukkaamisesta kokonaisvaltaisesti, kustantaja Kari Ojala sanoo.

Ojala sanoo, että hän olisi halunnut kuulla vastauksen suoraan Vanhasen suusta, mutta ymmärtää, että riitaisat seikat käydään ”juridiikan läpi”. Ojalan mukaan Vanhanen pyrkii rajoittamaan sananvapautta ja Ruususen oikeutta kertoa omasta elämästään.

Sekä Ruusunen että Ojala saapuvat itse paikalle korkeimpaan oikeuteen maanantaina. Korkein oikeus on varannut suulliselle käsittelylle koko päivän.

Korkeimman oikeuden todennäköisesti ennen kesää antama päätös on ennakkoratkaisu siitä, missä vallankäyttäjän yksityiselämän suojan raja kulkee.

Helsingin hovioikeuden mukaan kirjan sisältämät tiedot ja vihjaukset Vanhasen sukupuolielämästä ja intiimeistä tapahtumista aiheuttivat pääministerille vahinkoa ja kärsimystä. Käräjäoikeus hylkäsi vuotta aiemmin äänestyspäätöksellä molempien syytettyjen syytteet.

Vuonna 2007 ilmestyneessä kirjassa Susan Ruusunen kertoi vajaan vuoden kestäneestä suhteestaan pääministeri Vanhaseen. Kirjan julkaisi Kari Ojalan Etukeno-kustantamo.

(10.2.09)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.