Pääministeri Sipilä Ruotsin vaalituloksesta: Blokkien äärimmäisen tiukka tilanne ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää Ruotsin vaalitulosta ennakoidun tiukkana. Sipilä uskoo, että hallitustunnusteluja tullaan käymään yli blokkirajojen, sillä vasemmisto- että porvariblokki jäivät ilman enemmistöasemaa.

– Äärimmäisen tiukka on näiden blokkien välinen tilanne ja se ennakoi kyllä vaikeita hallitusneuvotteluita, Sipilä sanoo.

Sipilä uskoo, että perinteinen blokkiasetelma, vasemmisto-oikeisto-raja, tullaan kyseenalaistamaan hallitusneuvotteluissa. 

– Jotakin uutta tässä tilanteessa täytyy nyt löytyä. En pidä mahdottomana sitä, että nuo perinteiset blokkirajat murtuvat. Mutta kyllä ne aika lujassa ruotsalaisessa ajattelussa on. Olen keskustellut tästä pääministeri Stefan Löfvenin ja puoluekollegani Annie Lööfin kanssa, Sipilä sanoo.

"Saa nähdä, miten tilanne muuttuu"

Sipilän mukaan ruotsidemokraattien tulos oli odotettu, eikä yllättävän suurta nousua tapahtunut. Ruotsidemokraatit kampanjoivat erityisesti maahanmuuttokriittisillä vaaliteemoilla.

– Ruotsissa selvänä pidetään, että hallitukseen ruotsidemokraatteja ei oteta. Ainakin ennen vaaleja aika selvästi näin ilmoitettiin.

– Saa nähdä, miten tilanne muuttuu hallitusneuvottelujen tilanteessa, ja syntyykö sellaista ratkaisua, jossa ruotsidemokraatit olisivat jollakin tavalla tukemassa syntyvää hallituskoalitiota, Sipilä pohtii.

"Asetelmat ehtivät muuttua monta kertaa"

Sipilä ei näe Ruotsin vaaleilla tai vaaliteemoilla suoraan heijastuksia ensi keväänä pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Esimerkiksi Ruotsin vahva taloustilanne ei heijastunut valtaa pitävän puolueen kannatukseen.

– Vaaliasetelmat ehtivät vielä moneen kertaan muuttua ja myös vaalien asiat muuttua, ei tämä tilanne huolestuta, Sipilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat