Pääministeri Boris Johnson uskoo yhä EU:n ja Britannian kauppasopimukseen – Angela Merkel: "Emme saa vaarantaa yhteismarkkinan eheyttä"

Maailmanselittäjät: Brexit-neuvottelut loppusuoralla - mikä hiertää? 9:10
Mikä loppusuoralla olevissa brexit-neuvotteluissa hiertää? Asiaa ruodittiin Uutisaamun Maailmanselittäjät-osiossa eilen.

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmaisi yhä uskovansa EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen syntymiseen.

Johnson ilmoitti Britannian parlamentin kuulemisessa odottavansa neuvotteluita von der Leyenin kanssa luonnehtimalla, että hyvä sopimus on olemassa, mutta se on yhä tekemättä.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

Johnson ei jättänyt mahdollisuutta kritiikkiin käyttämättä, vaan pian toiveikas sävy muuttui EU:n vaatimusten paheksumiseksi. Johnson totesi, että jos Britannian taipuisi EU:n esitykseen, tulisi siitä maailman ainoa maa, jolla ei ole suvereeneja kalastusvesiä.

– Tällaisiin ehtoihin kenenkään tämän maan pääministerin ei pitäisi suostua, Johnson linjasi.

Maltillista optimismia myös EU:n puolella

Vaikka vuoden loppuun asetettu takaraja sovun löytymiselle lähestyy uhkaavasti, myös EU:n puolelta Saksasta kuultiin optimistia äänenpainoja.

Liittokansleri Angela Merkel kertoi uskovansa, että EU ja Britannia voivat vielä löytää sovun. Hän kuitenkin varoitti, että sopimus ei synny hinnalla millä hyvänsä.

– Emme saa vaarantaa yhteismarkkinan eheyttä, Merkel sanoi painottaen, että yritysmaailman kilpailuasetelmat eivät saa sopimuksen myötä muuttua epäreiluiksi.

– Tiedämme, mitä emme voi Britannialta hyväksyä, liittokansleri jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat