Pääkaupunkiseudun pikaratikka on joutunut jo kolmesti kolariin samassa paikassa – tällainen on kohtalokas risteys

Pääkaupunkiseudun pikaratikka on joutunut jo kolmesti peltikolariin samassa paikassa – tällainen on kohtalokas risteys 3:52
Helsingin Pitäjänmäessä Pitäjänmäentien ja Vanhan viertotien risteyksessä pikaratikan eteen on osunut auto jopa kolme kertaa. Selvitimme, mistä on kyse.

Pääkaupunkiseudulla lokakuun lopulla aloittaneella pikaraitiovaunulla on ollut haasteita muun liikenteen kanssa. Raiteille on esimerkiksi pariin otteeseen eksynyt auto.

Myös pelti on kolissut, sillä Helsingin Pitäjänmäessä Pitäjänmäentien ja Vanhan viertotien risteyksessä pikaratikan eteen on osunut auto jopa kolme kertaa. Ensimmäisen törmäys tapahtui jo koeajojen aikaan syyskuun lopulla. 

MTV Uutiset lähti paikan päälle selvittämään, mikä kyseisessä risteyksessä aiheuttaa toistuvat peltikolarit. Katso yllä oleva video!

Kaupunkiympäristön toimialan johtava liikenneasiantuntija Lauri Kangas arvioi, että syynä toistuviin peltikolareihin ovat pikaratikan myötä muuttuneet liikennejärjestelyt.

Nykyisin esimerkiksi kääntyminen vasemmalle Vanhan talvitien suuntaan on risteysalueella kielletty.

Kangas sanoo, että tilanne saattaa vaatia toimenpiteitä. 

– Tässä nyt on useampi kolari sattunut, niin varmasti meidän on syytä miettiä, mitä tässä voisi vielä vahvistaa. 

– Totta on kyllä sekin, että yleensä tällaiseen raitiotiehen totutaan, kun se on jonkin aikaa liikennöinyt.

Auto väistää lähes aina

Kangas muistuttaa, että auto väistää raitiovaunua lähes aina.

– Jos raitiovaunulla on kärkikolmio tai stop-merkki ohjaamattomassa risteyksessä, niin silloin raitiovaunu väistää, mutta kaikissa muissa tilanteissa väistetään raitiovaunua.

Myös jalankulkijan kannattaa huomioida, missä tilanteessa väistää raitiovaunua.

– Meillä on Raide-Jokerilla tullut huomattavasti enemmän ylityspaikkoja, jotka eivät ole suojateitä. Niissä ei ole suojatien liikennemerkkiä eikä suojatiemaalauksia. Silloin jalankulkijan pitää väistää, kun ei ole liikennevaloja.

Kangas ei osaa sanoa tarkkaan, kuinka yleisiä autojen ja ratikoiden yhteentörmäykset ovat.

– Kantaverkolla sattuu lähes päivittäin jotain pientä peltikolaria, mutta ymmärtääkseni useimmiten on kyse siitä, että peili kolahtaa tai jotain muuta todella pientä. Vakavia onnettomuuksia sattuu erittäin vähän.

Lue myös:

    Uusimmat