Pääkaupunkiseudullakin tehdään metsästysrikoksia - Suomussalmi tilastokärjessä

Viime vuonna Suomessa tuli ilmi 209 metsästysrikosta. Törkeiksi niistä luokiteltiin kymmenen. Eniten rikoksia tehtiin Raaseporissa. Viimeisen 10 vuoden aikana metsästysrikoksia on tehty selvästi eniten Suomussalmella.

Metsästysrikosten määrä on ollut lievässä kasvussa viime vuodet, mutta vielä kaukana 10 vuoden takaisista luvuista. Vuonna 2004 tilastoitiin 273 metsästysrikosta.

Törkeistä 35 tuomiota

Törkeä metsästysrikos tuli lakiin vasta vuonna 2011. Niiden määrä kasvoi kolme ensimmäistä vuotta, mutta viime vuonna määrä kääntyi laskuun. Kokonaismäärät ovat olleet kuintenkin pieniä, enimmillään 14 vuonna 2013. Lain perusteella Suomessa on annettu tuomio 35 törkeässä metsästysrikoksessa.

Rangaistus törkeästä metsästysrikoksesta on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta. Metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Hirviä, lintuja, petoja

Tyypillisin metsästysrikos on sellaisen naarashirven ampuminen jota alle vuoden ikäinen vasa seuraa. Hirven salakaatoja tapahtuu myös vuosittain. Riistaa, varsinkin metsäkanalintuja ammutaan laittomasti myös tieltä tai ajoneuvoa apuna käyttäen.

Petoja ammutaan joka vuosi myös ruokahoukutinta tai muuta haaskaa hyväksi käyttäen. Myös laittomia tappoja tulee ilmi vuosittain. Salametsästys on tyypillistä piilorikollisuutta, josta poliisin arvion mukaan vain murto-osa paljastuu.

Eniten Itä-Suomessa

Poliisihallituksen ennakkotiedoista käy ilmi, että poliisilaitoksittain eniten metsästysrikoksia kirjattiin vuonna 2014 Itä-Suomessa, yhteensä 54. Seuraavina tulivat Oulun poliisilaitos (42) sekä Lounais-Suomen ja Sisä-Suomen laitokset, molemmissa 22 metsästysrikosta.

Lapissa kirjattiin 19, Pohjanmaalla 15 ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella 13 metsästysrikosta. Rikostyyppi on tuttu kaikissa poliisilaitoksissa. Vähiten niitä kirjattiin Helsingissä (2).

Eniten törkeitä metsästysrikoksia tuli ilmi Oulun poliisilaitoksen alueella, yhteensä kuusi. Muut törkeät tapaukset sattuivat Lapin, Itä-Suomen ja Länsi-Uudenmaan alueella.

Edellisvuosiin verrattuna metsästysrikosten määrä kasvoi selvimmin Itä-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla. Rikokset vähentyivät eniten Lapissa.

Tilastomerkintöjä Helsingissäkin

Synkin yksittäinen vuosi metsästysrikosten määrässä on 2006, jolloin Oulun poliisilaitoksen alueella kirjattiin 82 metsästysrikosta.

Vuosina 2004-2014 eniten metsästysrikoksia on tilastoitu Oulun poliisilaitoksen alueella, kaikkiaan 581. Seuraavina ovat Itä-Suomi, 531 ja Lappi 474 rikosta.

Vähiten, yhteensä kolme metsästysrikosta on kirjattu Helsingin poliisilaitoksen alueella. Niistä kaksi sattui viime vuonna.

Raaseporissa eniten 2014

Vuonna 2014 eniten metsästysrikoksia tehtiin Raaseporissa, yhteensä seitsemän. Kuusamossa ja Hämeenlinnassa kirjattiin molemmissa viisi rikosta. Neljä rikosta tilastoitiin viime vuonna Kuopiossa, Tohmajärvellä, Kiteellä ja Sastamalassa.

Törkeistä metsästysrikoksista kaksi tehtiin Suomussalmella. Aiempina vuosina törkeitä rikoksia on tilastoitu eniten Sonkajärvellä ja Sodankylässä.

Kunnittain rikostilastossa painottuvat alueet ,joissa on paljon valtion maita. Metsähallitukselle riistaluvat ovat merkittävä tulonlähde ja parhaat metsästysalueet sijaitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen kunnissa.

Suomussalmi omassa sarjassaan

MTV uutisten keräämien tietojen mukaan eniten metsästysrikoksia vuosina 2004-2014 on tehty Kainuussa Suomussalmella. Kunta johtaa tilastoa selvästi 76 rikoksella. Seuraavina tulevat Kuopio (51) ja Sotkamo (47).

Lähes yhtä paljon metsästysrikoksia viimeisen 11 vuoden aikana on kirjattu Kuhmossa (45), Kuusamossa (44), Sodankylässä (44), Sallassa (43), Paltamossa (43) ja Kemijärvellä (40).

Hajuetäisyydellä seuraavat Savukoski (38), Rovaniemi (38) sekä Nurmes (37) ja Inari (37).

Yli 30:n metsästysrikoksen kuntia ovat lisäksi Kittilä (35), Lieksa (35), Juuka (35), Oulu (32), Posio (31), Taivalkoski (31) ja Mikkeli (31).

Paltamossa piikki, Espookin erottuu

Kaikissa kunnissa tapahtui 11 vuoden ajanjaksolla vähintään yksi metsästysrikos. Poliisihallituksen tilastossa on kuitenkin parikymmentä kuntaa, joissa puhtaan tilaston rikkoo yksi ainoa rikos.

Erikoista oli, että Espoossa kirjattiin vuonna 2011 neljä metsästysrikosta. Suurin vuosittainen rikossuma löytyy Paltamosta, jossa vuonna 2006 kirjattiin peräti 22 metsästysrikosta.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja