Mainos

Pääkaupunkiseudulla nastarenkaiden tehovalvonta – reissu Lappiin ei riitä syyksi

Poliisi alkaa valvoa nastarenkaiden käyttöä pääkaupunkiseudulla tästä päivästä alkaen.

Helsingin poliisi tiedottaa, ettei nastarenkaiden käytölle ole enää lain mukaisia perusteita.

Tieliikennelain mukaan nastarenkaita on saanut käyttää myös 13. huhtikuuta jälkeen, jos keliolosuhteet niiden käyttöä vaativat.

Komisario Heikki Kallio Helsingin poliisista kertoo, että päärangaistus valvonnassa on rikesakko. Sakon suuruus on 35 euroa. Seuraavaksi mahdollisuus on antaa huomautus.

– Sitten myöhempänä, kun mennään vähän ajassa eteenpäin, jos nastarenkaita vielä löytyy, niin voidaan katsoa, että tämä on rangaistusvaatimuksen arvoinen teko eli silloin menee päiväsakoille.

Renkaita tarkistetaan muun valvonnan ohella. Kallion mukaan nastarenkaat on helppo havaita.

– Nehän on aika helppo huomata, kun meillä on ilmoittajapoliisit. Sehän kuuluu aika kauas, kun semmoinen nastarengasauto tulee. Rapina kuuluu kyllä.

Nastarenkaiden käyttöä kesäaikaan perustellaan poliisille yleensä tulevalla Lapin matkalla. Kallio sanoo, että lapinreissulla nastarenkaita perustellaan joskus jopa heinäkuussa. Etelästä ollaan yhteydessä pohjoisen poliisikollegoihin, säätila selviää siis helposti.

– Eivät ne kaikki kuitenkaan ole sinne Lappiin menossa. Esimerkiksi taksit tai jakeluautot, jotka pyörii vaan pääkaupunkiseudulla, niin ne nyt ei ainakaan minun käsittääkseni mihinkään Lappiin ole menossa, ainakaan päivittäin.

Poliisin mukaan nastarenkaiden käyttö väärissä keliolosuhteissa muun muassa lisää melua ja päästöjä sekä heikentää ilmanlaatua.

– Ei poliisi tässä mitään kiusaa halua tehdä. Jos joku nyt oikeasti sinne Lappiin on menossa ja tietää, että siellä on pikkutiet jäässä, niin totta kai niitä saa vielä käyttää, mutta kun niistä ei ole oikeasti mitään hyötyä käyttää, jos ei niille ole tarvetta. Kyllähän kesärenkailla on ensinnäkin mukavampi ajaa plus sitten, että ne on turvallisemmat, eikä ole näitä ympäristöhaittoja. Niistä ei ole kuin negatiivisia vaikutuksia silloin, kun niitä ei tarvita.

Poliisi ei suosittele myöskään kitkarenkailla ajamista kesäaikaan, koska ne kuluvat kesällä enemmän kuin talvella ja ovat ajo-ominaisuuksiltaan kesärenkaita huonommat.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.