Ovatko raha-asiasi kunnossa? Nämä kolme vaihetta kertovat totuuden!

Onko henkilökohtainen taloutesi hyvällä mallilla, vai oletko vaarassa suistua raiteilta? Teimme kolmen kohdan listauksen, jonka avulla selvität tilanteesi.

Vaihe 1: Mitä omistat ja minkä verran sinulla on velkaa?

Minkä verran omaisuutta sinulla on? Laske mukaan kaikki aina sijoituksista säästötileihin ja tämän hetken käteisvarantoihin.

Listaa sen jälkeen mahdolliset velat, kuten opinto- ja asuntolaina, sekä luottokortit.

Mikäli omaisuutta on enemmän kuin velkaa, tilanteesi on loistava. Muista kuitenkin, että esimerkiksi asuntolaina voi olla suurikin, mutta se ei tarkoita, että raha-asiasi olisivat huonolla tolalla, sillä harva ostaa uutta kotia käteisellä.

Vaihe 2: Selvitä kuukauden tulot ja menot

Seuraavaksi sinun on tietenkin selvitettävä, kuinka paljon rahaa tulee ja mihin sitä menee.

Kirjoita paperille ensimmäiseksi, minkä verran ja mistä saat rahaa kuukauden aikana. Siirry sen jälkeen menoihin: erittele, paljonko asumiseen, ruokaan, lääkkeisiin ja muuhun pakolliseen kuluu kuukaudessa. Muista myös muut menot, kuten lehtitilaukset ja muut ylimääräiset kulut.

Laske sen jälkeen menot ja tulot yhteen – mikäli menosi ylittävät tulosi, on sinun saatava tilanne toisinpäin. Tämä vaihe on myös loistava hetki tarkastella, maksatko jostain asiasta turhaan: Tarvitsetko todella useamman lehden kotiin kannettuna, vai riittäisikö vain yksi? Minkä verran sähköyhtiön kilpailuttaminen vaikuttaisi taloustilanteeseesi?

Vaihe 3: Mitä, jos jotain tapahtuisi?

Jos menettäisit työsi, kuinka hyvin selviäisit arjesta? Oletko varautunut pahan päivän varalle säästötilillä, vai tuhlannut kaiken heti kun se on tullutkin?

Perusperiaate on, että säästössä tulisi olla kuuden kuukauden kuukausipalkka, mikäli mielii selvitä suurista yllätyksistä helposti. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi työttömyys ja äkillinen sairastuminen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat