Mainos

Oulussa synkät itsemurhatilastot

Oulussa itsemurhien takia elinvuosia menetetään kaksinkertaisesti muihin kaupunkeihin verrattuna. Kaupungiosien välillä on suuria eroja.

Kaikissa Oulun kaupunginosissa Kaukovainio-Nuottasaari-Kaakkuri -aluetta lukuun ottamatta itsemurhien takia elinvuosikato on väestöön suhteutettuna vähintään 25 prosenttia suurempi kuin maassa keskimäärin. 

Myös Turun tietyissä kaupunginosissa tilastot ovat synkkiä. Viiden vuoden seurantajakson aikana Runosmäki-Raunistulan alueella itsemurhien takia koituva elinvuosien menetys on liki viisinkertainen Hirvensalo-Kakskerta -alueeseen verrattuna.

Elinvuosina tarkasteltuna Runosmäki-Raunistulan (vuonna 2008 väestön koko 14 340) viiden vuoden menetys on 650 ennenaikaista elinvuotta. Sen sijaan 9000 asukkaan Hirvensalo-Kakskerta -alueella viiden vuoden menetys on 85 elinvuotta. 

PYLL-tutkimus

Itsemurhavertailu on osa laajempaa PYLL-tutkimusta, jonka tulokset julkaistiin eilen Yleislääkäri-lehdessä.

Finnish Consulting Grouping tutkimusryhmä tutki kaikkien suurimpien kaupunkien kaupunginosat käyttämällä PYLL-indeksiä, joka mittaa ennenaikaista kuolleisuutta.

Indeksi muodostuu kansallisen kuolinsyyrekisterin pohjalta ja lukua vertaillaan 100 000 asukkaaseen yhden vuoden aikana. Tutkimuksen seurantavuodet olivat 2006 - 2010. 

Vantaan Koivukylässä menetykset ovat yli nelinkertaiset Aviapolis-kaupunginosaan verrattuna. Noin 24 500 asukkaan Koivukylässä elinvuosia kuihtui viidessä vuodessa noin 710, väestöltään 14 000 Aviapolis -alueella vastaava luku oli sadan paikkeilla.

Espoon osalta Suur-Kauklahdessa itsemurhamenetykset ovat yli kaksinkertaiset Suur-Tapiolaan verrattuna. Suur-Kauklahdessa asui vuonna 2008 6500 ihmistä - viiden vuoden elinvuosikato oli siellä 200, kun 42 300 ihmisen Suur-Tapiolassa vastaava luku oli vain 550. 

Samantyyppinen tilanne on Helsingin kantakaupungissa Eteläiseen suurpiiriin verrattuna. Keskisessä Helsingissä asui reilu 7500 ihmistä vuonna 2008. Viiden vuoden tappio asettui 2235 elinvuoden tasolle. 98 000 ihmisen eteläisessä suurpiirissä vastaava luku on 1320 elinvuotta. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.