Mainos

Oulun piispaksi viisi ehdokasta

Kaikkiaan viisi pappia on antanut suostumuksensa asettamisestaan ehdolle Oulun hiippakunnan tulevassa piispanvaalissa. Vaalin ehdokasasettelu päättyi tänään iltapäivällä, jolloin tuomiokapituliin oli toimitettu yhteensä viiden valitsijayhdistyksen paperit. Vaali järjestetään ensi marraskuussa.

Piispaehdokkaat ovat dosentti, teologian tohtori, Suomen lähetysseuran lähetysteologi Risto Arimo Ahonen (57) Helsingistä, rovasti, päätoimittaja Jaakko Juhani Elenius (61) Helsingistä, pastori, Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Eero Kalevi Junkkaala (53) Helsingistä, teologian tohtori, Oulun hiippakunnan pääsihteeri Keijo Jooseppi Nissilä (58) Oulusta sekä teologian tohtori, Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra Samuel Johannes Salmi (49) Turusta. Oulun hiippakunnan nykyinen piispa Olavi Rimpiläinen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hän on ollut hiippakunnan piispana vuodesta 1980.

Uusi vaalitapa testissä

Tulevassa piispanvaalissa päästään testaamaan ensimmäisen kerran uutta, ehdokasasettelun pohjalta tapahtuvaa vaalia. Valitsijoiden joukossa on nyt yhtä paljon maallikko- ja pappisedustajia. Piispanvaalissa on yhteensä 772 äänioikeutettua, joista puolet eli 386 on hiippakunnan pappeja ja lehtoreita ja puolet maallikoita. Pappien ja lehtoreiden joukossa on 54 naista.

Maallikoista äänioikeutettuja ovat Oulun hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut kahdeksan edustajaa sekä seurakuntien luottamuselinten valitsemat valitsijat. Äänioikeus on myös viran puolesta tuomiokapitulin lakimiesasessorilla.

Vaali järjestetään 13. marraskuuta. Itse vaali on tarvittaessa kaksivaiheinen. Jos ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen kesken toinen kierros 20. marraskuuta. Jos äänet menevät edelleen tasan, vaalin ratkaisee arpa. Tasavallan presidentti ei nimitä enää piispaa, vaan tuomiokapituli antaa valtakirjan virkaan eniten ääniä saaneelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.