Mainos

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta kirjallinen varoitus sateenkaaripastorille – Sadinmaa vaatii oikaisua

Pappi Kai Sadinmaa on tehnyt Helsingin tuomiokapitulille oikaisuvaatimuksen saamastaan vakavasta moitteesta.

Helsingin tuomiokapituli määritti kolme viikkoa sitten ennakkotapauksen antamalla vakavan moitteen Sadinmaalle samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Sadinmaa vaatii tuomiokapitulia oikaisemaan päätöksensä, joka ei perustu kirkkolain eikä minkään muunkaan lain säännöksiin. Tuomiokapitulin lakimiesasessori kertoi taannoin, että vakava moite ei ole kirkkolaissa määritelty seuraamus, vaan tuomiokapitulin kannanilmaisu.

Sadinmaa kuvaili tuomiokapitulin päätöstä tuoreeltaan ikäväksi ennakkotapaukseksi. Sadinmaa kokee periaatteellisesti vääräksi, että häntä on kehotettu pysymään pappislupauksessaan, jota hän ei ole mielestään rikkonut, koska kokee noudattaneensa lakia.

Asianajaja Juha-Pekka Hipin laatimassa tiedotteessa sanotaan lisäksi, jos kirkon säännöstö ei ole vallitsevan lainsäädännön tasalla, on se kirkon vastuulla. Lisäksi tekstissä sanotaan, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä ei tule antaa mitään seuraamusta.

Oulun tuomiokapitulilta kirjallinen varoitus sateenkaaripapille

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli kertoi tiistaina antaneensa kirjallisen varoituksen pastori Arpad Kovacsille samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Kovacs toimitti vihkimisen elokuun alkupuolella.

Tuomiokapituli katsoi, että Kovacs toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta. Päätöksestä äänestettiin (5–2), ja kaksi jäsentä jätti eriävän mielipiteen.

STT selvitti runsaat kaksi viikkoa sitten samaa sukupuolta olevien parien kirkollisia vihkimisiä. Tuolloin tiedettiin, että kirkoissa on vihitty avioliittoon ainakin alun neljättäkymmentä samaa sukupuolta olevaa paria.

Tuomiokapituleissa on käsiteltävänä tai tulossa käsittelyyn joitakin tapauksia. Vähäinen määrä kertoo siitä, että tapauksista ei ole tehty enempää virallisia kanteluita tai ilmoituksia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.