Otkes aloittaa tutkinnan Viking Amorellan onnettomuudesta: "Tilanne on aina vakava, jos vettä pääsee useisiin osastoihin"

7:35
Katso videolta MTV Uutisten toimittajan raportti läheltä Amorellan turmapaikkaa!

Onnettomuustutkintakeskus OTKES aloittaa tutkinnan Viking Amorellan onnettomuudesta. Asiasta kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi MTV Uutisille.

Nurmen mukaan Amorellalla oli tavallista vähemmän matkustajia.

–  Alus pystyttiin ajamaan turvallisesti rantaan, mikä stabiloi tilanteen. Tilanne on ollut koko ajan tähän astisten tietojen mukaan hallinnassa. Tilanne on aina vakava, jos vettä pääsee useisiin osastoihin, Nurmi kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Nurmen mukaan onnettomuustutkinta suoritetaan, koska kyse on suuresta onnettomuudesta. Hän kuvailee, että laivan evakuointi oli hyvin vaativa operaatio.

– Tietysti nyt on hyvä tilanne se, että sää on hyvä, näkyvyys on hyvä. Ei ole tuulta ja aaltoa merkittävissä määrin, joka vaikeuttaisi evakuointia. Mutta se (evakuointi) on tallaisessakin tilanteessa vaikea, Nurmi kertoo.

– On eri asia evakuoida 200 matkustajaa kuin 2000 matkustajaa, jos olisi huono keli tilanne olisi toisenlainen. Hyvässäkin kelissä matkustajien evakuointi isosta aluksesta on aina vaativa operaatio.

Onnettomuuden avainhenkilöt kuultavaksi

Alus evakuoitiin hyödyntämällä neljää pienempää pelastusalusta. Matkustajat nousivat pelastusaluksiin laivan alaosista. Tilanne olisi ollut vaikeampi, jos evakuointi olisi pitänyt suorittaa esimerkiksi sääolosuhteitten takia helikoptereilla.

– Kaikkein vaativinta olisi, jos aluksesta jouduttaisin helikopterilla siirtämään (ihmiset pois), se on erittäin hidasta, Nurmi toteaa.

– Aluksesta koitetaan saada turvallisesti (ihmiset ulos). Ajetaan evakuointialukset lähelle (alusta), mutta siinä on aina riskejä. Hyvä sää auttaa operaatiossa.

Onnettomuustutkinnan aikana kuullaan avainhenkilöitä, jotka ovat olleet tärkeässä roolissa laivalla – esimerkiksi olleet vastuussa ohjauksesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja