Mainos

OTC- ja meklarilista pörssille

OTC- ja meklarilista siirtyvät Helsingin pörssille elokuun alussa. Tähän saakka osakkeiden vaihtoa on hoitanut Arvopaperivälittäjien yhdistys. Siirron uskotaan tehostavan kaupankäyntiä listoilla olevilla yrityksillä.

Muutos tuli mahdolliseksi, kun eduskunta laajensi pörssin kaupantekomahdollisuuksia. Laki vahvistettiin tänään presidentin esittelyssä, ja se tulee voimaan elokuun alussa.

Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko kertoo, että yhdistys on toivonut muutosta jo jonkin aikaa. Aatteellisena yhdistyksenä sillä ei olisi ollut taloudellisia mahdollisuuksia listojen kehittämiseen. Jo tähänkin asti listat on hoidettu pörssin tietotekniikalla.

Muutoksessa ei siirry rahaa. Arvopaperivälittäjien yhdistys on kattanut toiminnasta koituvat kulut erityisellä maksulla. Helsingin pörssi on sitoutunut hoitamaan listoja nykymuodossaan vuoden loppuun. Sen jälkeen toimintaan voidaan tehdä muutoksia. Yhtenä vaihtoehtona on listojen yhdistäminen. Esillä on myös oman listan perustaminen Baltian maiden yrityksille. Tätä nykyä meklarilistalla on kaksi virolaista yritystä.

Pörssiin siirtyvät listat on tarkoitettu lähinnä pienille ja keskisuurille yrityksille. Pörssilistalle pääsy edellyttää 10 miljoonan markan osakepääomaa, kun taas OTC-listalla raja on 1 miljoona. Meklarilistalle voidaan ottaa yritys jopa vastoin sen omaa tahtoa, jos välittäjät katsovat sen osakkeilla olevan riittävästi kysyntää. Lisäksi meklarilistan yrityksillä voi olla osakkeiden lunastusta koskevia rajoituksia, joita pörssi- ja OTC-listan yrityksiltä ei sallita.

Meklarilistan vaihdon odotetaan vilkastuvan myös siksi, että listalla tehdyistä kaupoista ei peritä leimaveroa sen jälkeen kun lista siirtyy pörssin hoitoon. Vero on 1,6 prosenttia kauppahinnasta. Pörssi- ja OTC-listan kauppojen leimavero poistettiin jo muutama vuosi sitten.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla meklarilistan vaihto oli runsaat 450 miljoonaa markkaa ja OTC-listan hieman tätä vähemmän. Tämän päälle oli merkintäoikeuskauppaa. Pörssilistalla kauppaa käytiin 50 miljardilla markalla. Pörssilistan osakkeiden hintoja kuvaava Hex-yleisindeksi nousi tammi-kesäkuussa noin 18 prosenttia. OTC-listalla nousu oli suunnilleen samaa luokkaa ja meklarilistalla jonkin verran vauhdikkaampaa.

OTC-listalla on noteerattavana 32 ja meklarilistalla 14 yritystä. Meklarilistalle tulee vielä ennen siirtoa Metsämarkka. Listojen siirto pörssiin edellyttää, että valtiovarainministeriö vahvistaa pörssin säännöt OTC- ja meklarilistalle. Tämän odotetaan tapahtuvan vielä tämän kuun aikana.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja