Mainos

Ostovoima kasvoi ennakoitua enemmän

Kehitykseen ovat vaikuttaneet sekä alhainen inflaatio että työllisyyden paraneminen. Myös verotus on keventynyt.

Palkansaajien ostovoima on kasvanut ennakoitua paremmin.

Tulopoliittisen selvitystoimikunnan arvion mukaan palkansaajien käytettävissä olevat reaalitulot kasvoivat viime vuonna kolme prosenttia. Tänä vuonna niiden arvioidaan kasvavan runsaat kolme ja puoli prosenttia.

Ansiot ovat parantuneet selvästi nopeammin kuin syksyllä 2004 tulosopimusta tehtäessä arvioitiin. Kehitykseen ovat vaikuttaneet sekä alhainen inflaatio että etenkin tänä vuonna työllisyyden paraneminen.

Vuoteen 2004 verrattuna ostovoiman kasvu hidastui viime vuonna kaksi prosenttiyksikköä, mikä myös johtui inflaatiosta ja työttömyydestä.

Valtion verotus on keventynyt, mutta kunnallisverojen kiristymisen vuoksi se ei viime vuonna juuri vaikuttanut ostovoimaan.

Tänä vuonna verotus kuitenkin kevenee. Sitä keventää muun muassa työeläkemaksujen aleneminen. Ansioita vähentää sava-maksun uudistus ja inflaation hienoinen kiihtyminen.

Arviot perustuvat työmarkkinaosapuolten niin sanottuun tuposetoon, jonka tehtävänä on tarkastella sopimuksen toteutumista.

Liukumat nostavat yhä ansiotuloja

Tupossa sovitut palkankorotukset ovat tänä vuonna hieman pienemmät kuin viime vuonna. Palkat nousevat kesäkuussa, jolloin niihin on tulossa vähintään 1,4 prosentin yleiskorotus ja 0,4 prosentin sopimusalakohtainen liittoerä. Palkankorotus ajoittuu syksyyn 2007 ulottuvan tupokauden puoliväliin.

Liukumien ja erilaisten rakenteellisten tekijöiden vuoksi palkansaajien ansioiden arvioidaan kuitenkin nousevan noin 2,8 prosenttia. Sopimuskorotuksen vaikutus on 1,7 prosenttiyksikköä.

Loppuvuodesta 2004 ansiot nousivat vuoden aikana 3,9 prosenttia. Siitä sopimuskorotusten osuus oli 2,6 ja palkkaliukumien 1,3 prosenttiyksikköä. Julkisella sektorilla liukumien syynä olivat palkkausjärjestelmien uudistukset.

Työvoimakustannukset EU-tasoa korkeammat

Ostovoimaa on kohentanut hyvä talouskehitys. Valtiovarainministeriö arvioi tuotannon kasvun voivan nousta 3,7 prosenttiin.

Työllisyys parani viime vuonna 35 000 hengellä ja paranee tänä vuonna ilmeisesti noin 30 000 hengellä. Työpaikat lisääntyvät erityisesti rakennustoiminnassa ja palvelualoilla sekä osin myös teollisuudessa. Työttömyys ei silti olennaisesti vähene.

Euroopan komission arvion mukaan työvoimakustannukset ovat Suomessa EU-maita korkeammat. Vuonna 2005 kasvu oli Suomessa 3,2 prosenttia, kun nousu euroalueella oli 1,9 ja koko EU-alueella 2,4.

Tänä vuonna lukujen arvioidaan olevan Suomessa 2,8 ja euroalueella 2,1 prosenttia. Ensi vuodelle ennustetaan Suomen kustannuksiin lievää laskua.

Teollisuuden yksikkökustannuksilla mitattu kilpailukyky on heikentynyt, jos mukaan ei lasketa elektroniikkateollisuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.