Oskar Osala selätti vaikeudet ja avasi maalitilin huipputärkeässä pelissä – "Olen niin h******n otettu Liigan ja nuorten pelaajien tasosta"

Oulun Kärppien superhankinta Oskar Osalan pudotuspelit ovat sujuneet vaihtelevasti. Maanantaina punalamppu kuitenkin syttyi, kun hyökkääjä iski kevään ensimmäisen maalin ja joukkueensa Liigan finaaliin. Tuleva finaalisarja Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan asettaa uusia haasteita.

Kärpät kaatoi Helsingin IFK:n maanantaina 3-0 ja otti välieräsarjan neljännen voiton, joka oikeutti jälleen Liigan finaalipaikkaan. Oululaiset ovat olleet nyt kuuden vuoden aikana neljästi taistelemassa Kanada-maljasta.

Kärpät hankki marraskuussa KHL:stä Osalan, joka nakutti 29 runkosarjaottelussa 22 (15+7) tehopistettä. Pudotuspelien alkaessa Tampereen Ilvestä vastaan tahti kuitenkin hiljeni.

Isokokoinen laituri sai puolivälierissä kolmen ottelun pelikiellon laitataklauksesta. Tunteet olivat kuumana myös välierissä IFK:ta vastaan, jossa Osala nähtiin hanskaamassa vastustajien kanssa.

Ennen maanantai-iltaa pistesaldo näytti vaatimattomasti 0+1. Verkko kuitenkin heilui päätöserässä Jasper Lindstenin syötöstä. Maalitilin avaaminen ja oman pelin löytäminen oli helpotus.

– Tämä oli selvästi paras pelini tässä sarjassa. Pääsin peliin mukaan: alkusarjassa oli ruosteista ja katkonaista. Se ilahduttaa henkilökohtaisia onnistumisia enemmän, ne ovat täysin toissijaisia, hän kommentoi MTV Urheilulle.

Myös päävalmentaja Mikko Manner piti Osalan onnistumista todella tärkeänä.

– Jokaisen joukkueen jäsenen pitää kokea itsensä tärkeäksi. Osala pelaa isolla sydämellä ja kokee varmasti äkkiä, että hän pettää vieruskaverin, jos ei onnistu. Hän saa omistautumiselleen palkinnon.

IFK:n ja Kärppien välinen sarja oli täynnä tunnetta, mutta pelit olivat myös äärimmäisen tasaisia. Kuudesta ottelusta kolme päättyi maalin erolla. Oululaisten edellisessä 3-0-voitossa kaksi osumaa lipui tyhjään maaliin.

IFK laittoi hallitsevan mestarin ahtaalle.

– IFK oli todella hyvä: aktiivinen, oikealla tavalla kova, fyysinen ja nopea. IFK oli ylivoimaisesti paras vastustaja tällä kaudella. Iso hatunnosto sinne. He nostivat hirveästi tasoa runkosarjasta, Osala suitsutti.

Osalan mielestä yksittäistä syytä Kärppien jatkopaikkaan on vaikea löytää.

– Vaikkei tämä mennyt seitsemänteen peliin, tämä oli klassinen esimerkki kotiedun voimasta. Molemmat maalivahdit ja joukkueet olivat loistavia. Erot olivat aivan järkyttävän pienet.

Täysin uusi tyyli pelata

Osala pelasi ennen Kärppiin siirtymistä seitsemän kautta KHL:ssä ja voitti kaksi sarjan mestaruutta. Hyökkääjä pelasi liigaottelun edellisen kerran vuonna 2008 Espoon Bluesin paidassa.

Vuosikymmenessä Liiga ja nuoret pelaajat ovat kehittyneet paljon.

– Olen niin helvetin otettu Liigan ja nuorten pelaajien tasosta. Ilahduttaa hemmetisti, että on osattu lyödä viisaat päät yhteen ja kehittää Suomen jääkiekkoilua selvästi aivan lyhyessä ajassa. Karkeasti sanottuna 10-13 vuodessa on tapahtunut järkyttävä muutos. Suomen jääkiekko on niin hyvissä käsissä.

Laituri voi seurata nuorten nousemista Liigaan ja jopa NHL:ään vierestä, sillä Kärppiä edustavat myös huippulupaukset Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi.

– Ei voi kehua tarpeeksi. Heillä on hieman eri ominaisuuksia, mutta molemmat ovat todella uniikkeja. Heillä on valoisa tulevaisuus.

Kärpät saa finaalissa vastaansa Antti Pennasen valmentaman Hämeenlinnan Pallokerhon. Osala kuvailee joukkuetta runkosarjan perusteella moderniksi ja aktiiviseksi.

– He ovat nuoria, nopeita, aggressiivisia, kiekossa pysyviä. Meillä pitää koko ajan kiirettä.

– Tämä on minulle täysin uusi tyyli pelata. KHL:ssä oli ainakin viime vuonna passiivisempaa jääkiekkoa. Koko ajan pitää olla hereillä ja reagoida, rauhavaiheita ei tule.

Kärpät ja HPK aloittavat finaalisarjan tulevana lauantaina Oulussa.

Lue myös:

    Uusimmat