Osamaksu, puhelinlasku, pikavippi – luottohäiriöt yleistyivät tuntuvasti

Suomen asiakastiedon koostaman tilaston mukaan suomalaisten maksuhäiriöt lisääntyivät viime vuonna tuntuvasti.

Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula laskee, että liki kahdeksalla prosentilla suomalaisista on merkintä asiakastiedon ikävällä listalla.

– Maksuhäiriöisten henkilöiden lukumäärä kasvoi viisi ja puoli prosenttia. Tällä hetkellä ollaan melkein ennätyslukemissa. Suomessa on nyt 346 000 maksuhäiriöistä henkilöä.

Maksuhäiriömerkintöjen kokonaismäärä nousi yli kymmenyksellä.

Tyypillisesti maksuvaikeuksiin joutuvat kaatavat taloutensa kertarysäyksellä, jolloin samalle henkilölle tulee useita merkintöjä.

– Muistaakseni noin 400 merkintää yhdellä henkilöllä on ennätys, Koivula huokaa.

Viime vuonna velkoomustuomiot, joista seuraa automaattisesti luottohäiriömerkintä, lisääntyivät erityisesti nettiostosten myötä.

Kun vuonna 2011 verkkokaupassa laskulle myynnistä lankesi noin 18 300 velkoomustuomiota, niin viime vuonna määrä oli yli 32 300. Kasvua edellisvuodesta oli 77 prosenttia.

Kotitalouksien puhelinlaskut, nettilaskut ja sähkölaskut kasvattivat negatiivista luottorekisteriä vieläkin isomassa suhteessa.

Asiakastiedon tilastossa kotitalouksien viestinnän ja energian laskujen velkoomustuomiot lisääntyivät viime vuonna toissa vuoteen nähden 96 prosenttia. Tarkka lukumäärä vuodelta 2012 on 56 451.

Kulutusluottojen ja vippien osuus velkoomustuoimioista on ehdottomasti suurin. Niitä kertyi viime vuonna yli 223 000.

Kasvua oli edellisvuodesta 25 prosenttia.

Katso Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivulan kommentit:

Lue myös:

    Uusimmat