Kuluttajien vakavat maksuvaikeudet lisääntyneet – yli 350 000:lla maksuhäiriömerkintä

Velkajärjestelyn määrän kasvua Asiakastieto pitää positiivisena signaalina.

Kuluttajien vakavat maksuvaikeudet ovat lisääntyneet, kertoo Asiakastieto. Yrityksen mukaan yksityishenkilöille rekisteröityjen maksuhäiriömerkintöjen kokonaismäärä nousi alkuvuonna 13 prosenttia. Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjä haettiin ja aloitettiin lähes 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuosina.

– Tätä voi pitää myös hyvänä asiana, sillä velkajärjestelyyn hakeutuminen osoittaa, että henkilöllä on halu saada asiansa kuntoon. Kun velkoja on paljon, niitä täytyy pystyä järjestelemään kokonaisuutena, sanoo Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi tiedotteessa.

Loppuvuodesta voimaan tullut luottotietolain muutos on lisännyt ihmisten kiinnostusta maksaa velat, joista on jo tullut maksuhäiriömerkintöjä, Asiakastiedo arvioi.

Yhä useammalla maksuhäiriö

Suomalaisista 352 800:lla oli kesäkuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä. Teknisesti ottaen määrä on pienempi kuin keväällä, sillä Asiakastieto alkoi toukokuussa päivittää nimen- ja osoitteenmuutokset sekä poistaa kuolleet luottotietorekisteristä päivittäin.

Reaaliaikaisempi tieto vähentää kirjattujen maksuhäiriöiden määrää. Käytännössä määrä on kuitenkin lisääntynyt.

– Ilman tätä uudistusta ja kuolleiden henkilöiden poistoa rekisterissä olevien maksuhäiriöisten henkilöiden määrä olisi kääntynyt jo kasvuun, Kauppi selittää.

Lue myös:

    Uusimmat