Mainos

Osama bin Laden oli jäädä kiinni ylinopeudesta

Osama bin Ladenin seurue oli basaarireissulla, kun Pakistanin poliisi pysäytti heidän autonsa ylinopeuden takia.

Maailman etsityimmän miehen luottovartija Ibrahim vaihtoi muutaman sanan poliisin kanssa ja bin Laden pääsi jälleen pakoon.

Tapaus sattui vuoden 2002 lopulla tai seuraavan vuoden alussa Swatin laaksossa Luoteis-Pakistanissa, kertoo Ibrahimin leski Maryam uutiskanava al-Jazeeralle vuodetussa raportissa.

Bin Ladenin ja kahden lähimmän vartijan perheet muuttivat Abbottabadin varuskuntakaupunkiin elokuussa 2005. Maryam väittää ymmärtäneensä vasta vuosia myöhemmin matkustaneensa al-Qaidan johtajan kanssa.

– He pitivät hyvin matalaa profiilia ja elivät äärimmäisen vaatimattomasti. Turvatoimet olivat minimaalisia, kerrotaan Pakistanin viranomaisten tekemässä selvityksessä.

Kun esimerkiksi bin Ladenin raskaana ollut Amal-vaimo vietiin synnytyslaitokselle, tämä ei sanonut sanaakaan. Saattajana ollut vartija valehteli kätilölle, että Amal on kuuro.

Al-Jazeeran mukaan tiedot perustuvat yli 200 todistajan, myös bin Ladenin perheenjäsenien, kuulemisiin. Pakistanin hallitus aloitti tutkinnan, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot löysivät bin Ladenin Abbottabadista ja surmasivat hänet toukokuussa 2011.

Piiloutui lännenhatun alle

Maryam sanoo raportissa, että hänen miehensä ja toinen vartija salasivat työnantajansa henkilöyden myös perheiltään. Raportin mukaan Abbottabadin taloon ei päästetty ulkopuolisia, ei edes al-Qaidan komentajia.

Bin Ladenin kerrotaan sonnustautuneen pihalle mennessään lännenhattuun, jotta häntä ei tunnistettaisi ilmasta.

Maryamin tytär kysyi kerran, miksi "yläkerran setä" ei lähde koskaan muiden kanssa ulos. Perheenisä, vartija Ibrahim vastasi, että tämä on liian köyhä. Sen jälkeen tyttö kutsui bin Ladenia köyhäksi sedäksi.

Peitetarinalta meni pohja vuoden 2011 alkupuolella, kun vartijan perhe näki tv:stä bin Ladenin kuvan ja lapsi tunnisti hänet. Sen jälkeen televisiota ei saanut enää katsoa eikä vartijan perhe voinut olla enää missään tekemisissä bin Ladenien kanssa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.