Osaako lapsesi tarpeeksi? Näin opastat hänet koulutielle

Jokainen vanhempi toivoo omalle lapselleen onnea ja menestystä, mutta kaikkien kohdalla toive ei toteudu.

Family Education - sivusto antaa ohjeita lapsensa koulutielle lähettäville vanhemmille. Sisäistämällä muutamia kasvatuksellisia asioita kotona, lapsestasi voi tulla mukava ja menestyvä ihminen myös kodin ulkopuolella.

Ole opettaja

Huolehdi lapsistasi ja opasta heitä, jotta he oppivat jatkuvasti myös koulun ulkopuolella. Ole ylpeä heistä, kun he oppivat uutta.

Ole pomo

Voit olla ystävällinen, ja silti auktoriteettinen lapsillesi. Rajat saavat lapsen olon tuntumaan turvalliselta, ja jaksamaan hankalaa kasvuvaihettaan. Älä pelkää asettaa rajoja, vaan pidä niistä kiinni ja hymyile. Älä valita tai tee kompromisseja lastesi kanssa, sillä se heikentää rooliasi vanhempana.

Ole ritarillinen

Kiinnitä huomiota epäoikeudenmukaisuuteen, epäystävällisyyteen ja muuhun huonoon käytökseen jota lapsesi, tai heidän kaverinsa harjoittavat. Huomauta asiasta ja korjaa tilanne aina heti, kun se on meneillään.

Anna itsellesi aikalisä

Sulje kylpyhuoneen ovi ja laske kymmeneen, tai pidä joku muu pieni tauko arjen keskellä.

Ole kotisi pomo

Älä anna vanhojen lelujen ottaa kontrollia kotonasi. Järjestä siivoustalkoita, jolloin kaikki vanhat romut viedään kirpputorille tai roskikseen. Siisteys ja järjestäytyneisyys opettavat lapistakin siistejä, sekä huomaavaisia ja järjestyksestä nauttivia. Samalla toiminta opettaa lapsia luopumaan turhasta, ja olemaan ripustautumatta omaisuuteen.

Puhu vierasta kieltä

Tutkimukset osoittavat, että kielitaito paranee, kun lapset kuulevat uusia kieliä alle 10 vuoden iässä. Jos sinulla on toinen äidinkieli tai vahva toinen kieli, käytä niitä ja opeta lapsellesi kieltä.

Ole tarinankertoja

Kerro tarinoita tai vitsejä itsestäsi lapsena, sillä spontaanit juttutuokiot virkistävät lapsen sanastoa, ja herättävät mielikuvituksen.

Ajattele ääneen

Jos ajattelet ääneen asioita, joita sinun tulee tehdä tai hakea kaupasta, lapsesi oppivat seuraamaan ajatuksiasi ja myös kehittämään ratkaisuideoita ja vaihtoehtoja.

Opiskele lapsesi kanssa

Voit myös alkaa opiskella lapsesi kanssa. Voit esimerkiksi kertoa lapsellesi, että tänä vuonna aiot opiskella yhtä monta tuntia kiinaa, kuin hän opiskelee englantia. Voitte tentata toisianne kokeita varten, ja näin tsempata toisianne oppimaan.

Kuva: Shutterstock

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja