Orpolla näyttää olevan enemmän yhteistä Perussuomalaisten kuin SDP:n kanssa, kertovat vaalikonevastaukset – Marinin kannoista vaikea saada selvää

Keskiviikkona MTV:n Pääministeritentti sekä Pöllöraadin analyysi tentistä 2:13

Kokoomuksen, SDP:n ja Perussuomalaisten puheenjohtajat kohtaavat keskiviikkona vaalitentissä, jossa haetaan viimeisiä asetelmia ennen sunnuntain varsinaista vaalipäivää eduskuntavaaleissa. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin näkemykset näyttävät olevan kaukana kilpakumppaneista, mutta kaikkien puheenjohtajien vastauksista löytyy yllättäviä kantoja.

MTV:n keskiviikon vaalitentissä haetaan tiukan pääministerikisan ohella asetelmia siihen, mitkä kolmesta suuresta puolueesta pystyvät edes yrittämään hallituksen muodostamista keskenään vaalien jälkeen.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on todennut useaan otteeseen, että samaan hallitukseen lähteminen Perussuomalaisten kanssa voisi olla vaikeaa.

Suomessa on melko harvinaista, että yhteistyö tiettyjen puolueiden kanssa suljettaisiin pois jo ennen vaaleja, sanoo väitöskirjatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta.

– Tällä voi olla vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen. Jos suljetaan tiettyjä puolueita pois, niin se saattaa vain innostaa tämän toisen, vastakkaisen puolueen äänestäjiä, Helimäki toteaa.

SDP:n Marin on kaukana kahdesta muusta suurimmasta puolueesta

Joitain merkkejä yhteistyöhaluista voi hakea puheenjohtajien vastauksista MTV:n vaalikoneessa.

Kokoomuksen Petteri Orpon mielipiteiden kanssa yksi parhaiten yhteensopivista puolueista on Perussuomalaiset, kun SDP:n kanssa mielipide-eroja on selvästi enemmän.

Sanna Marinin vastausten kanssa taas heikoimmin yhteensopivat eduskuntapuolueet ovat juuri Kokoomus ja Perussuomalaiset.

Puheenjohtajien vaalikonevastauksista löytyy myös yllätyksiä. Orpo korottaisi lapsilisiä ja muita perheille suunnattuja tukia syntyvyyden nostamiseksi - toisin kuin enemmistö kokoomuslaisista.

Perussuomalaisten Riikka Purra puolestaan on jokseenkin samaa mieltä, että Suomen on näytettävä esimerkkiä muulle maailmalle ilmastonmuutoksen torjunnassa, kun perussuomalaisista valtaosa on täysin eri mieltä.

Tosin Purra toteaa vastauksensa tarkennuksessa, että "Suomen ei pidä olla suurempi edelläkävijä kuin läheiset referenssimaamme ja kilpailijamme."

Pääministeri Marinin kannoista on ehkä vaikeinta saada selvää, sillä hän vastaa useisiin keskeisiin kysymyksiin "en osaa sanoa".

Marin ei esimerkiksi halua sanoa, pitäisikö valtion myydä omistuksiaan valtionyhtiöissä tulojen hankkimiseksi tai edes sitä, onko hyvinvointialueita liikaa sote-uudistuksen jälkeen.

Petteri Orpo, Sanna Marin ja Riikka Purra kohtaavat MTV:n pääministeritentissä keskiviikkona 29.3. klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat