Mainos

Oppositiopoliitikon murha puhuttaa jälleen Venäjällä: Todisteet löytyivät, motiivia ei

Helmikuussa murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan ratkaisu on askeleen lähempänä, ainakin teoriassa.

Venäläismediat saivat myöhään eilen illalla tietää, että pitäviä todisteita murhasta epäiltyjen syyllisyyteen on löydetty. Asiasta kertoi ensimmäisenä venäläinen uutistoimisto Interfax.

Venäjän tutkivakomitea on selvittänyt maaliskuusta alkaen viiden tshetsheenin osallisuutta murhaan, ja lisäksi kaksi henkilöä on etsintäkuulutettu. Medialle vuodettujen tietojen mukaan epäiltyjen osallisuus murhaan olisi varmistunut Nemtsovin kanssa kävelyllä olleen Anna Duratskajan tunnistettua murhaajan.

Sen sijaan motiivia murhalle ei ole mediatietojen mukaan löydetty. Silti miehet todennäköisesti asetetaan syytteeseen ”henkilökohtaisista syistä” tehdystä murhasta, kirjoittaa venäläislehti Kommersant.

Lehden mukaan epäiltyjen motiiviksi tullaan todennäköisesti esittämään uskonnollisia syitä. Jo keväällä murhan jälkeen esitetyn version mukaan murhamotiivi olisi ollut suuttumus siitä, että Nemtsov tuki julkisesti Ranskan terrori-iskuissa surmansa saaneita Charli Hebdo –lehden toimittajia.

Tilaaja jää vapaalle jalalle

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei murhan tilaajia saada oikeuden eteen – eikä sitä tulla varsinaisesti edes yrittämään. Oikeuskäsittely on määrä saada alkuun ennen vuoden vaihdetta.

Nemtsovin omaisten asianajaja Vadim Prohorov sanoi lehdistölle maanantaina, että mahdollisuus todellisten syyllisten syytteeseen asettamiseen on hyvin pieni. Prohorovin mukaan Charli Hebdo –motiivi on täysin tekaistu, sillä hänen mukaansa murhaa on suunniteltu kauan.

– He [murhasta epäillyt] saapuivat Moskovaan ja ostivat auton jo kauan ennen Charli Hebdo –iskuja – jo pelkästään se on yksi todiste, Prohorov toteaa.

Prohorov on jo pitkään vaatinut Tshetsheniaa johtavan Ramzan Kadyrovin kuulusteluja murhaan liittyen, mutta Venäjän tutkivakomitea ei ole suostunut pyyntöihin. Suositun teorian mukaan Kadyrov olisi tilannut murhan. 

Korjattu ingressiä, lisätty puuttuva ratkaisu-sana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.