Mainos

Oppositio suomii hallituksen budjettiesitystä: Kylmä oikeistoviima puhaltaa

Suurin oppositiopuolue SDP moittii hallituksen budjettiesitystä epäoikeudenmukaiseksi.

SDP:n mukaan jatkuvasti kasvavan työttömyyden helpottaminen on budjetissa unohdettu.

– Vailla työtä olevia on jo puoli miljoonaa suomalaista. Työllisyyspanokset tässä budjetissa kuitenkin loistavat poissaolollaan, sanoi kansanedustaja Eero Heinäluoma SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Puolueen mukaan hallitus kääntää selkänsä nuorille, kun heidän työllisyyttään tukeva nuorisotakuu on romahtamassa.

SDP:n mukaan keskusta ja perussuomalaiset ovat hallituksessa istuessaan unohtaneet omat eväänsä talouden kuntoon laittamisessa ja tilalle ovat tulleet kovat oikeistolaiset rohdot, joista voi iloita lähinnä kokoomus.

– Kylmä oikeistoviima puhaltaa tässä hallituksessa, Heinäluoma sanoi.

Hänen mukaansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) nykyisissä puheissa on räikeä ristiriita verrattuna hänen vuoden takaisiin puheisiinsa oppositiojohtajana.

– Ottaisin mieluummin vastaan sen oppositiojohtaja Sipilän, jota kolme vuotta kuuntelin, kuin nykyistä pääministeri Sipilää.

Oppositiopuolueista on esitetty myös vaihtoehtoja hallituksen leikkauksille. Vihreät tuomitsevat koulutukseen kohdistuvat isot säästöt.

Ne voitaisiin puolueen mukaan korvata poistamalla kilometrikorvausten ansioton osuus ja leikkaamalla hieman työmatkavähennysten tasoa.

Vasemmistoliitto taas panisi talouteen vauhtia laskemalla määräaikaisesti arvonlisäveroa. Puolueen mukaan alv:n laskusta aiheutuva verovaje tulisi nopeasti takaisin kotimarkkinoiden piristysruiskeen kautta.

Stubb siteerasi Rinnettä: "Ihan okei"

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi budjetin esittelypuheenvuorossaan, että säästöt ovat välttämättömiä, jotta velkaantuminen saadaan pysähtymään, etenkin kun näköpiirissä ei ole velat kuittaavaa kasvua.

Tänäkin vuonna kasvun ennustetaan pysyvän nollan tuntumassa.

– Positiivisempien skenaarioiden toteutuessa nenämme on juuri ja juuri pinnan yläpuolella, Stubb kuvasi näkymiä.

Hän korosti, että säästölinjan keskellä hallitus satsaa kaikissa toimissaan, mukaan lukien huomenna esiteltävässä kilpailukykypaketissa, työn tekemisen kannattavuuden ja yritysten menestymismahdollisuuksien tukemiseen.

Stubb sanoi toivovansa rakentavaa keskustelua talouden ongelmien korjaamisesta, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten lapsista ja vanhuksista huolehtiminen, pystytään rahoittamaan.

– Jokainen meistä on velvoitettu etsimään ratkaisuja, joilla tämä hyvä voidaan säilyttää, Stubb sanoi.

Hän nauratti eduskuntaa siteeraamalla vuoden takaa silloisen valtiovarainministerin Antti Rinteen (sd.) puhetta, jonka mukaan opposition eriävät näkemykset hallituksen kanssa joistain asioista ovat "ihan okei".

Eduskunta on aloittanut ensi vuoden talousarvion käsittelyn lähetekeskustelulla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.