Oppositio on hyvin nihkeä liikkumisrajoituksia kohtaan – uhkakuvissa kansalaistottelemattomuus ja salaliittoteoriat

Oppositio suhtautuu hyvin penseästi hallituksen kaavailemiin liikkumisen rajoituksiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja useat muut ministerit kertovat tänään oppositiojohtajille siitä, minkälaisia liikkumisrajoituksia hallituksessa on kaavailtu.

Oppositio ole rajoitusten puolella.

– Haluan nähdä ja kuulla perustelut, mutta [olen] lähtökohtaisesti kriittinen, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi ennen keskusteluja.

– Ne kuulostavat meistä liian kovilta toimilta, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi.

Petteri Orpo kannattaa maskipakkoa

MTV Uutisten tietojen mukaan liikkumisrajoituksia puuhataan pahimmille tautialueille eli pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. 

Hallitus on suunnittelut, että rajoitusten vallitessakin olisi sallittua kulkea työpaikalle, käydä kaupassa tai apteekissa. Ulkoilu ja liikkuminen olisi sallittua yksin, perheenjäsenten kanssa tai yhden kotitalouden ulkopuolisen seurassa. 

Rajoituksista ei ole poliittista sopua, ja hallitus keskustelee tänään siitä, ovatko ne ylipäätään välttämättömiä.

Kahden suurimman oppositiopuolueen johtohahmot näkisivät mieluummin ensin muita toimia.

Orpon mukaan ulkonaliikkumiskielto olisi vaikea rajata, toteuttaa ja valvoa. Ensisijaisesti käyttöön pitäisi ottaa maskipakko, tiukempi rajakontrolli ja "erilaiset kokoontumisrajoitukset".

Perussuomalaisille tärkeintä on Tavion mukaan juuri rajan tilanne. Maskipakkoa perussuomalaiset ei kannata.

Uhkakuvissa salaliitoteorioita

Myöskään kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sekä Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo eivät tällä hetkellä näe perusteita liikkumisrajoituksille.

– Pelkään sitä, että kansalaisilla alkaa olla sellaista koronaväsymystä, että jos mahdolliset uudet rajoitustoimet eivät ole erittäin hyvin perusteltuja, se saattaa lisätä kansalaistottelemattomuutta ja myös ruokkia salaliittoteorioita, Räsänen mietti.

– En minä ymmärrä, mikä kiire tässä nyt on. Just tänään pitää päättää, kun kaikki ovat erimielisiä asiasta, Harkimo ihmetteli.

Lue myös:

    Uusimmat