Opiskelijapoika Lauri, 23, joutui tuntemattomien pahoinpitelemäksi ja muiluttamaksi Porissa – kuoli vaikeaan kallovammaan

Opiskelijapoika Lauri, 23, joutui tuntemattomien pahoinpitelemäksi ja muiluttamaksi Porissa 7:27

23-vuotias opiskelija Lauri Vuohijoki joutui täysin sattumanvaraisesti voimakkaan väkivallan uhriksi Porin rautatieaseman kupeessa 7. toukokuuta 2006. Kaksi miestä ajoi autolla paikalle kännipäissään ja ryhtyi pian pahoinpitelemään Lauria.

Katso Rikospaikan video opiskelijan muilutussurmasta Porissa 2006

Lauri muilutettiin ja myöhemmin heitettiin ulos autosta kerrostalon pihaan.

Lauri sai väkivallan seurauksena vaikean kallovamman ja kuoli kymmenen päivää myöhemmin. Tekijät olivat poliisin hyvin tuntemia taparikollisia.

– Tekijät väittivät, että Lauri olisi itse hypännyt autosta ja saanut vamman. Todistajien mukaan se ei ollut mahdollista. He totesivat suoraan, että Lauria on potkittu päähän kiinteää alustaa vastaan, tapauksen tutkinnanjohtajana ollut Juha Joutsenlahti kertoi Rikospaikan haastattelussa.

Luulivatko Lauria toiseksi?

Vuosina 1974 ja 1978 syntyneet tekijät olivat poliisin hyvin tuntemia taparikollisia. Heistä toinen oli aiemmin kuvaillut väkivaltansa kohteeksi joutuneita uhreja kaadoiksi.

– Motiivia ei tiedetä tarkkaan. Se saattoi liittyä tapahtumiin baarissa, jossa tekijät olivat kohdanneet Laurin kaltaisen kaverin. Baarissa oli ollut illan aikana riitaa naisesta. Lauri saattoi vain muistuttaa tuota kaveria, ja se laukaisi tilanteen ja väkivallan.

Tapauksen tutkinta osoittautui kaikkiaan haasteelliseksi – ei vähiten siksi, että poliisi ja syyttäjä olivat tuolloin Porin henkirikostutkinnoissa olleet eri linjoilla. Syyte Laurin asiassa nostettiin vasta sen jälkeen, kun Joutsenlahti oli tehnyt poikkeuksellisen kantelun valtakunnansyyttäjänvirastoon. 

Käräjäoikeus määräsi tekijät törkeästä kuolemantuottamuksesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen, mutta omaiset ja syyttäjä eivät tyytyneet tähän. Lopulta syyskuussa 2007 hovioikeus tuomitsi molemmat miehet Laurin taposta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat