Opiskelija ikuisti upean öisen kohtaamisen Joensuun keskustassa – "Luulin ensin, että se on haavoittunut koira..."

1:08
Katso videolta Ahman jolkottelu

Saksalainen opiskelija Franziska Wolff kohtasi Joensuussa jotakin aivan odottamatonta maanantaiyönä.

Saksalainen Wolff opiskelee Itä-Suomen yliopistossa. Tällä viikolla hänen vanhempansa olivat matkustaneet Saksasta Suomeen vierailulle.

Maanantaina keskiyön paikkeilla Wolff oli juuri hyvästelemässä isäänsä siltä päivältä, ja he seisoivat parkkipaikalla jutellen. 

Ennen kuin keskustelu ehdittiin saada päätökseen, Wolff huomasi jonkin otuksen lähestyvän.

– Ensin ajattelin, että se on loukkaantunut koira. Sitten tunnistin näätämäisen kävelytyylin ja selän kaarevan muodon.  

Heitä kohti – aivan Joensuun keskustassa – tallusteli ahma.

"Se näytti tietävän, minne on matkalla"

Wolff kertoo, että hänen isänsä jokseenkin pelkäsi otusta ja he molemmat katselivat lähestyvää koukkuselkää kasvavan kunnioituksen vallassa.

Wolff oli itsekin iloinen siitä, että heidän ja ahman välissä oli koko ajan auto.

– En halunnut mennä lähemmäs sitä. En ollut uskoa sitä todeksi. Epätodellinen olo. Mietin, pitäisikö minun varoittaa muita ihmisiä alueella.

Ahma lönkötteli menemään aivan tyynesti Joensuun keskustan öistä katua. Wolff arvelee, että ahma saattoi olla lähtöisin läheiseltä luonnonsuojelualueelta.

Mikä eläimen alkuperä olikaan, Wolff kuvailee sen kävelleen sen oloisena kuin se olisi tallustellut samoja katuja ennenkin.

– En pelännyt, koska se ei kiinnittänyt meihin mitään huomiota. Se näytti tietävän, minne on menossa. Kun tilanne oli ohitse, isäni kysyi onko tämä Suomessa normaalia.

Eipä varmaankaan. Ahman alueellinen luokitus Suomessa on erittäin uhanalainen. Suomen luonnonvarakeskuksen viimeisimmän arvion mukaan Suomessa on vajaa 400 ahmaa.

Wolff julkaisi videonsa yöllisestä kohtaamisesta myöhemmin Twitterissä. Video on kerännyt tuhansia tykkäyksiä ja kommenteissa reaktiot vaihtelevat hämmästyksestä ja huoleen.  

– Yksi kommentoija sanoi, ettet varmaan vieläkään voi sanoa nähneesi ahmaa luonnossa. Se taitaa olla ihan totta, sillä tämä tapahtui aivan keskustassa.

Harras toive Suomen luonnosta

Wolffin vanhemmat rakastavat rauhallista Itä-Suomea. He ovat käyneet Suomessa useita kertoja ja he ovat vierailleet muun muassa Lapissa, mutta heille mikään ei voita Itä-Suomea.

Wolffin isällä on edelleen harras toive liittyen Suomeen, joka ei vieläkään aivan toteutunut.

– Isäni on aina sanonut, että tahtoisi nähdä Suomessa hirven. Se ei toteutunut tälläkään vierailulla, mutta nyt hän näki jotain vähän harvinaisempaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja