Mainos

Opintotuen saaminen työläämmäksi

Opintotuen saamiseksi pitää jatkossa suorittaa kuukausittain nykyistä enemmän opintoja, mikäli opetusministeriön työryhmän esitys hyväksytään.

Työryhmän esityksen mukaan korkeakouluopiskelijan tulee jatkossa suorittaa 5 opintopistettä yhtä opintotukikuukautta kohden. Nykyisin opintotuen saa, jos suorittaa kuukaudessa 4,8 opintopistettä.

Opintojen edistymisen valvonnan tiukentumisella pyritään lyhentämään opiskeluaikoja.

Opintotuki indeksiin

Opiskeluaikoja pyritään lyhentämään myös kehoittamalla korkeakouluopiskeljoita täysipäiväiseen opiskeluun. Nykyisin moni opiskelija tekee opintojensa ohessa töitä, minkä vuoksi opinnot pitkittyvät.

Taloudellisesti päätoimisen opiskelun mahdollistaa työryhmän mukaan opintolaina sekä indeksisidonnainen opintotuki.

Työryhmä esitti, että opintotuki sidottaisiin indeksiin. Indeksiin sidotun opintotuen myötä opiskelijoiden ostovoima muuttuisi samassa suhteessa kuin elinkustannukset.

Opiskelijajärjestöt ovat pyrkineet sitomaan opintotuen indeksiin jo vuosikymmenten ajan siinä kuitenkaan onnistumatta. Viimeisin muutos opintotukeen tehtiin vuoden 2008 elokuussa, jolloin opintotukea korotettiin 15 prosentilla. Sitä ennen opintotuki oli pysynyt ennallaan vuodesta 1992 lähtien.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin mukaan opintotuen sitominen indeksiin on realistinen tavoite.

- Jos hyvin käy, nämä keinot ovat käytettävissä jo vuoden 2011 valtion talousarviota tehtäessä, ja se olisi aika realistinen tavoite.

Opetusministeriön työryhmä esitti opintotuen muutostoiveensa kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille tänään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.