Onnellisuusprofessorin ohjeet: Näin saat onnellisen joulun!

Onnellisuusprofessori eli psykologian professori Markku Ojanen antaa käyttöösi eväät, joiden avulla sinunkin joulusi voi riitojen ja tiuskimisen sijaan olla täynnä rakkautta ja rauhallista yhteiseloa.

– Pahimmat ongelmat jouluna lähtevät liikkeelle erilaisista toiveista ja odotuksista. Toinen merkittävä tekijä on normaalien kuvioiden muuttuminen: Niin kauan kuin painetaan hommia, ei mietitä mitään muuta, mutta kun on aikaa rauhoittua, mieleen tupsahtaa asioita, joita ei arjessa ehditä ajatella, Markku Ojanen kuvailee.

1. Älä tavoittele "täydellistä joulua"

Odotusten tulisi olla elämässä kohtuullisia, ja etenkin jouluun nähden. Olisi hyvä sopia etukäteen läheisten kanssa, millä tavalla joulua halutaan yhdessä viettää ja pitää tästä suunnitelmasta kiinni. Rakentakaa oman tyylinne mukainen joulu!

2. Jouluvalmistelut ovat yhteinen asia

Ole siis valmis jakamaan ne! Kaikkea rasitusta ei pidä ottaa itselleen tai kaataa yhden henkilön harteille. Valmisteluihin tulisi osallistua niin isien kuin poikienkin, muuhunkin kuin kuusen hakemiseen torilta.

3. Ole valmis kompromisseihin

Varsinkin jouluna pitää olla valmis tekemään sellaistakin, mitä ei yleensä tee. On kamalaa, jos jouluna ruvetaan riitelemään. On siis tärkeää ottaa muut huomioon.

Toisaalta on traaginen tehtävä arvottaa, kenen joulu on se oikea. Jos ollaan oman kodin piirissä ja mukana on pieniä lapsia, pitäisi joulu mennä kuitenkin pitkälti lasten ehdoilla. Kyseessä on erityisesti lasten juhla.

4. Hae oikeaa tunnelmaa

Joulun tienoilla on runsaasti hyvää konserttitarjontaa. Kannattaa siis pyntätä parhaat päälle ja käydä nauttimassa musiikista, oli se sitten kevyttä tai klassisempaa. Myös joulukirkossa käyminen antaa tunnelmaa niillekin, jotka eivät pidä itseään uskovaisina. Toisille tärkein tapahtuma on haudoilla vierailu. Älä siis laiminlyö sellaista asiaa, joka saa sinut oikeaan joulutunnelmaan.

5. Varo liikaa alkoholia

Jouluna pitäisi, varsinkin lapsiperheissä, käyttää alkoholia erityisen kohtuullisesti. Lapsille on kurjaa, jos vanhemmat eivät ole teräkunnossa. Jokunen lasillinen toki menee, ja fiksut ihmiset tietävät rajansa. Lapset odottavat aina joulua ja toivovat, että kaikki on silloin kunnossa. Alkoholi kuitenkin nostaa kummasti esiin myös riitaa, ja silloin tulee sanotuksi sellaistakin, mitä ei muuten sanoisi.

6. Tee hyvää

Jouluna kannattaa ilahduttaa muitakin kuin omia perheenjäseniä. Anna siis aikaa hyvän tekemiselle, oli se sitten Pelastusarmeijan joulupadalla piipahtaminen tai vapaaehtoistyö. Joulun aikaan on tärkeää käydä tapaamassa yksinäisiä ihmisiä, joita muuten ehkä näkee harvemmin - vaikkapa vielä jonkin pienen lahjan kanssa.

7. Ole lapsenmielinen

Jouluna pitää leikkiä lasten tai lastenlasten kanssa paljon, jos siihen vain on mahdollisuus. Lasten kanssa touhuaminen auttaa sinua löytämään itsestäsi oikeaa lapsenmielisyyttä. Pelatkaa koko perhe tai paikalle kokoontunut suku perinteisiä lautapelejä tai olkaa muuten mukana nauttimassa niistä lahjoista, joita lapset ikinä saavatkin. Jos jouluksi sattuvat hyvät kelit, niin ulkoilu porukalla on myös todella hyvä ajatus.

8. Muista olla kiitollinen

Kaikki onnellisuustutkijat tuovat nyt kilvan esiin sitä, kuinka suuri merkitys on sillä, että ihminen ymmärtää nähdä elämänsä hyvät puolet. Ja niitä kuitenkin 95 prosentilla meistä on joitakin, ja monella jopa aika paljonkin. Useimmat siis löytävät elämästään kiitollisuuden aiheita, ja jos niitä ei pohdiskele jouluna, niin koska sitten!

Valitettavat ihmiset tuppaavat yleensä kiinnittämään huomiota siihen, missä on puutetta tai vajausta. Kielteiset asiat pannaan siis helpommin merkille, vaikka kiitollisuudenaiheiden ajatteleminen olisi paljon hyödyllisempää.

Mutta entä jos olenkin yksin?

Yksinäinen tuntee jouluna ja muiden juhlien aikaan itsensä monesti surkeaksi. Helposti tulee annettua periksi ja ajateltua, että olen täällä yksin, eikä kukaan välitä. Jos yrittää vain laittaa jotain pientä itselleen ja jää tv:n ääreen, tulee voimaton olo. Jos ei ole olemassa ystäviä, joita voisi tuolloin tavata, kannattaa lähteä erilaisiin tilaisuuksiin ja konsertteihin, jos se suinkin on mahdollista. Olisi tärkeää, että yksinäisillä olisi voimaa löytää tuolloin edes toisensa.

Studio55/Nina Talmén

Lue myös:

    Uusimmat