Onko Venäjä uhka? – Näin itänaapuri jakaa uuden eduskunnan

Hieman yli puolet kansanedustajista ei pidä Venäjää uhkana. Venäjän vastainen pakotelinja taas saa laajan kannatuksen.

Valittujen kansanedustajien kannat perustuvat heidän MTV:n vaalikoneeseen antamiin tietoihin.

Vaalikoneesta löytyy 199 ehdokkaan vastaukset. Ainoastaan Ahvenanmaalta valitun Mats Löfströmin tietoja vaalikoneesta ei löytynyt.

Tulevat kansanedustajat vastasivat vaalikoneen väitteisiin asteikolla nollasta sataan. Nolla tarkoittaa sitä, että edustaja on väitteen kanssa täysin eri mieltä, kun taas sata tarkoittaa sitä, että hän on väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Jos edustaja vastasi tasan 50, hän ei ole asiasta mitään mieltä.

Venäjää vähiten pitää uhkana SDP, jonka kansanedustajista 91 prosenttia ei pidä Venäjää sotilaallisena uhkana. Vasemmistoliitossa osuus on 90 prosenttia.

Keskustan ja kristillisdemokraattien edustajista Venäjää uhkana pitää 40 prosenttia. Epävarmpia ovat vihreät, joista 47 prosenttia on sekä puolesta että vastaan.

Uhkana Venäjän näkee taas 69 prosenttia kokoomuksen kansanedustajista. Perussuomalaisista osuus on 61 ja RKP:n edustajista 57 prosenttia.

Spekuloidussa keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamassa hallituksessa 55 prosenttia pitäisi Venäjää uhkana. Jos SDP korvaisi kokoomusen, olisi luku 37 prosenttia.

Venäjä-pakotteille laaja tuki – vain perusuomalaiset epävarmoja

Jutun graafeissa vastaukset 0-49 tarkoittavat, että edustaja on eri mieltä väitteen kanssa ja vastaukset 51-100 tarkoittavat, että edustaja on samaa mieltä väitteen kanssa.

Voit tarkastella ehdokkaiden ja puolueiden kantoja tarkemmin MTV:n vaalipalvelussa.

Kaikissa puolueissa vähintään puolet ehdokkaista on sitä mieltä, että Suomen on oltava mukana EU:n pakotelinjassa Venäjää vastaan.

Puolueista erottuu selvästi perussuomalaiset, joista 50 prosenttia kannattaa ja 47 prosenttia vastutaa pakotelinjassa pysymistä. Keskustan joukoissa pakotelinjaa vastustaa 13 prosenttia edustajista.

Kaikista kansanedustajista pakotelinjaa vastustaa 13 prosenttia.

Eduskunta ei valmis antamaan Ukrainalle aseapua

Kansanedustajista 77 prosentin mielestä Suomen ei pitäisi tukea länsimaiden aseapua Ukrainalle, vaikka Ukrainan koskemattomuus riippuisi siitä.

Poikkeuksen linjaan tuo RKP, jonka kansanehdokkaista kaikki tukisivat aseapua. Myös kristillisdemokraateista 60 prosenttia olisi valmis tukemaan aseapua.

Eniten aseavun vastustajia on vihreissä ja vasemmistoliitossa, joiden edustajista yli 90 vastustaa aseapua.

SDP:ssä aseavun tukemista vastustaa 87, keskustassa 85 ja perussuomalaisissa 78 prosenttia kansanedustajista. Kokoomuksen edustajista aseavun tukemista vastustaa 61 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat