Onko tässä tarjolla loppumaton työ? Ministeriö hakee soten kokonaisarkkitehtuurin erityisasiantuntijaa ja tehtävä voi olla hyvinkin haluttu: "Toki tilannetta parantaisi, jos päästäisiin maaliinkin aina välillä"

Sote ja hallitus kaatuivat 10:33
Soten ja hallituksen kaatumista käsiteltiin Huomenta Suomessa maanantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on tarjolla työ, joka tuskin heti loppuu. Ministeriö hakee vakinaiseen virkaan soten kokonaisarkkitehtuurin erityisasiantuntijaa. 

Sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistun työpaikkailmoituksen mukaan "erityisasiantuntijan päätehtävänä on sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurin kehittämisen ja toimeenpanon ohjaus".  

Jo se kuulostaa varsin vaativalta tehtävältä, mutta lisäksi valtiolle.fi-sivuston työpaikkailmoitus kertoo, että asiantuntijan täytyy hoitaa työnsä siten, että "kansalliset tietojärjestelmäpalvelut ja alueellinen kokonaisarkkitehtuuri vastaavat lainsäädännön asettamia tavoitteita ja tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kehittämistä ja toiminnallisia tarpeita."

Eli siis mitä? Lisätietoja työpaikasta antaa johtaja Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä. Parasta kysyä häneltä, onko rekrytoitavalla ihmisellä edessään mahdoton tehtävä.

Ministeriössä ei ole juhlatunnelmia

Minna Saario kertoo, että soten kokonaisarkkitehtuurin erityisasiantuntijaa haetaan, koska ministeriöstä irtisanoutui yksi ihminen.

Eihän hän kuitenkaan irtisanoutunut perjantaina? 

– Ei, ei.

Perjantaina pitkään valmisteltu sote-uudistus törmäsi jälleen seinään.  Tilanne on Saarion mukaan ministeriölle pettymys, mutta katse täytyy suunnata eteenpäin. Uutta sote-mallia alettaneen valmistella taas, kun uusi hallitus on muodostettu. 

Mitä sitten tekee nyt haettava soten kokonaisarkkitehtuurin erityisasiantuntija?

Saarion mukaan soten kokonaisarkkitehtuuri on tietojärjestelmäjargonia.

– Se on tietty menetelmä, jolla pyritään kuvaamaan toiminnan ja tietojen ja tietojärjestelmien kokonaisuutta. Velvoite kuvata näitä on tietohallintolaissa ja koskee ministeriöitä ja muita valtionhallinnon toimijoita, kuntia. 

Käytännössä monimutkaiselta kuulostava selitys tarkoittaa siis sitä, että ministeriöön tarvitaan ihminen, joka tuntee sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän ja ymmärtää, miten it-järjestelmät pitää rakentaa.

Esimerkiksi nurin menneen valinnanvapauslakiesityksen rinnalla oli koko ajan arkkitehtuurityö käynnissä.  Ministeriön asiantuntijat miettivät siis sitä, miten it-järjestelmät pitää rakentaa, jotta valinnanvapausmalli olisi saatu toteutettua käytännössä.

Moni haluaa sote-pesteihin

Sote-uudistuksen vaikeuksista huolimatta ihmiset haluavat työskennellä sosiaali- ja terveyspalveluiden parissa.

Saario on ollut soteen liittyvissä tehtävissä yli 20 vuotta. Hänen mukaansa alan tehtäviin on aina halukkaita ja innokkaita tulijoita.

– Toki tilannetta parantaisi, jos päästäisiin maaliinkin aina välillä.

Saarion mukaan hakuvaiheessa nähdään, miten paljon erityisasiantuntijan tehtävään löytyy päteviä ihmisiä.

– Tämä on erikoisosaamista, ja ihmisiä ei Suomessa ainakaan satamäärin ole. Ehkä sitten kymmenistä voidaan puhua.

Lue myös:

    Uusimmat